Fejkade rabatter och manipulerade priser – på fredag är det Black Friday

11 procent av rabatterna är fejk och i början av Black Week var priset på 18 procent av de undersökta varorna högre än i början av november, enligt jämförelsetjänsten Hintaopas. Men det finns gott om kap för konsumenter med pengar som bränner i fickan.

Black Friday infaller kommande fredag.
Dann Petterssondann.pettersson@hbl.fi
24.11.2022 09:01
Ett olagligt trick som företag använder för att kunna erbjuda saftiga rabatter under Black Friday är att först höja priserna. Under senaste månad har sådan fluktuation förekommit, rapporterar jämförelsejtänsten Hintaopas.
Det här tillvägagångssättet ligger enligt Hintaopas bakom 11 procent av de rabatterade priserna i början av Black Week, på svenska svarta veckan. Företaget har undersökt priset på specifika varor den 1 november och jämfört dem med priser tisdagen den 22 november.
Bedrägeriet är inte lika omfattande som förra året. Då låg den här typen av prisstegring bakom 13,5 procent av rabatterna.
”Dynamisk prissättning och prisfluktuationer har accelererat de senaste åren, vilket har gjort det allt svårare för konsumenten att följa försäljningen. Det är viktigt för konsumenterna att veta att denna typ av prisinflation uppstår särskilt under stora rabattdagar. 11 procent falska rabatter är något mindre än förra året, men fortfarande en betydande andel”, säger Hintaopas landschef Liisa Matinvesi-Bassett i ett pressmeddelande.
Enligt uppgifter från Hintaopas är den här typen av prismanipulering vanligast för följande varor: verktyg, skor, bildskärmar och klock­or.
”Även om det är den billigaste shoppingdagen på året som helhet, säljs för närvarande inte mindre än 18 procent av produkterna till ett genomsnittligt högre pris än den senaste månaden”, säger Matinvesi-Bassett.

Rabatt på drygt var tredje vara

På sina jämförande listor har Hintaopas över 800 000 varor. Under den svarta veckan som inleddes i måndags konstaterar Hintaopas rabatterade priser på 37 procent av varorna.
20 procent av varorna har ett nedsatt pris på över 10 procent. Bland varorna med nedsatta priser på över 10 procent är medelrabatten hela 23 procent.
”Det finns fler erbjudanden och de är bättre än tidigare år. Baserat på förra årets data förutspår vi att årets Black Friday kommer att vara den största när det gäller rabatter, och Black Week-data stöder det. Konsumenter kan hitta riktigt bra rabatter, så länge de kommer ihåg att jämföra priser mellan olika butiker och kolla produkternas prishistorik”, säger Matinvesi-Bassett.
Generellt är priserna förmånligare. När Hintaopas har jämfört priserna på alla varor var prisnivån i början av veckan 4,1 procent lägre, jämfört med den 1 november. I fjol var prisminskningen något lägre, då 3,9 procent.
Ser man till de populäraste varorna på Black Friday har inflationen pressat upp priserna avsevärt från förra året. Enligt Hinta­opas har prisstegringen varit hela 6,5 procent, enligt en jämförelse mellan augusti till oktober 2021 och 2022.
”Priserna på alla produkter har i snitt fallit mer än under november förra året. I år har dock inflationen höjt priserna avsevärt, vilket betyder att fjolårets prisfall på Black Friday på runt fem procent i år endast skulle motsvara basnivån”, säger Matinvesi-Bassett.

ANDRA LÄSER