På galleri Sinne just nu: En kedjerökande mamma, exklusiva designföremål och en fattig uppväxt

Konstutställningen "Allting luktar cigg" pågår på galleri Sinne i Helsingfors. "Min mamma kedjerökte inomhus i vårt hem under 35 år", skriver konstnären Jonas Karén.

Jonas Karén har medverkat i grupputställningar i både Sverige och Finland. Bild från Allting luktar cigg på galleri Sinne.
Jonas Forsbacka
09.03.2022 16:04
Jonas Karén är född och uppvuxen i Stockholm men flyttade till Helsingfors 2018 efter att han blivit klar med sina studier i bildkonst. Den pågående konstutställningen Allting luktar cigg på galleri Sinne är hans första separata utställning i Finland.
I ett pressmeddelande från Sinne, skrivet av utställningens curator Markus Åström, beskrivs utställningen som en autofiktiv tillbakablick på familjens liv och moderns bortgång. Verken är en svit oljemålningar på juteduk där Karén bland annat porträtterar sitt barndomshem, ett liv i fattigdom, och mammans samling exklusiva konst- och designföremål.
"Min mamma kedjerökte inomhus i vårt hem under 35 år. Därför luktar allt hon lämnade efter sig cigg. En lukt som jag starkt förknippar med min barndom och min mamma", skriver Karén i ett mejl till HBL, som svar på hur han valde namnet till utställningen.
Utställningen pågår mellan 4.3-10.4.2022.

Ord och sång

Söndagen den 13 och 20 mars uppträder Karén på Sinne med en svenskspråkig textbaserad performance som bygger vidare kring utställningens teman.
Han skriver i mejlet att han under performancen kommer att berätta mer om det han behandlar i utställningen: mammans samling av värdefulla konst- och designföremål som samlade damm på hyllorna i barndomshemmet samtidigt som familjen var fattig och hans relation till modern.
"Detta berättar jag både med ord och genom sång, då jag framför egenkomponerade sånger som handlar om dessa saker", skriver Karén som också är verksam som musiker under namnet Yoko Bono.
Konstutställningen pågår till och med den 10 april i år.

ANDRA LÄSER