Birgitta Ulfsson är död

Skådespelaren Birgitta Ulfsson somnade stilla in under söndagen i sitt Helsingforshem, i närvaro av sin familj. Hon blev 89 år gammal.

Därmed är en av finlandssvensk teaters verkliga profiler borta. Ulfssons karriär blev exempellöst omfångsrik, med en startpunkt vid Svenska Teaterns scenskola 1948 och en sista roll i Lucas Svenssons Fosterlandet så sent som 2015 på Göteborgsstadsteater.
Däremellan blev Tove Jansson-tolkningarna, Lilla Teatern samt samarbetet med dess legendariska chef Vivica Bandler och exmaken Lasse Pöysti viktiga hållpunkter i en karriär som gjorde henne till "Bisse" för en stor del av hemmapubliken.
Arkivbild från 1968.
Ulfsson hann även ge ut en bok om sitt liv, Med och mot min vilja som hon producerade med Stig Hansén och gav ut på Förlaget M i år.
Då HBL:s teaterredaktör Isabella Rothberg recenserade boken i HBL den 3 mars fann hon den sprudlande, intelligent och rolig: "Det är omöjligt att inte engageras av skådespelarlegenden Birgitta Ulfssons livshistoria, särskilt som hon själv formulerar den så briljant," skrev Rothberg:
"Nej, det finns inget pretentiöst, högdraget eller torrt över den här teaterbiografin. Den går att läsa i ett huj vilket heller inte är ett tecken på ytlighet, tvärtom visar Birgitta Ulfsson att det går att vara folkbildande och underhållande på samma gång."
Nu har detta folkbildande och underhållande konstnärsskap kommit till sitt slut.
I skärgården, sommaren 1973.

Sörjs av Folkteatern

Efter att Ulfsson och maken Pöysti flyttade till Sverige 1981 kom Folkteatern i Göteborg att bli hennes "hemscen", där hon jobbade mellan 1983 och 1991.
I ett meddelande till medierna skriver teaterns konstnärliga ledare Frida Röhl att Folkteatern är i djup sorg efter beskedet om den djupt aktade kollegans bortgång. Senast sågs Birgitta Ulfsson på Folkteatern i föreställningen Kärleksbrev och hon skulle också ha medverkat i aktuella Den goda människan i Sezuan.
– Birgitta Ulfsson var en otrolig personlighet. Hennes skådespeleri berörde på många plan, hon kunde få fram en värld i en replik med de mest subtila medel, för att sedan kasta sig ut i en fysisk expressivitet som få ur hennes generation behärskar. Det är en gåva att ha fått samtala med henne och ta del av hennes kompromisslöshet, hennes värme, humor och enorma erfarenhet. Birgitta var genuint nyfiken och så oerhört levande. Det är med stor sorg vi tar emot beskedet om hennes bortgång. Våra tankar går till hennes barn och barnbarn och framförallt till hennes livskamrat Iwar Wiklander, skriver Röhl.
Ulfsson på Unga Teatern i Lillklobb, Esbo.
Birgitta Ulfsson var med när Ateneums jubileumsutställning om Tove Jansson invigdes den 13 mars 2014.

ANDRA LÄSER