Totalt sju omkomna hittade i norska Gjerdrum – kungaparet besökte rasområdet

– Det är svårt att hitta orden – det som har hänt är så förfärligt. Orden kommer från Norges kung Harald som tillsammans med drottning Sonja besökt jordskredsdrabbade Gjerdrum. Totalt sju omkomna har hittills påträffats i rasmassorna.

Norges kung Harald, drottning Sonja och kronprins Haakon vid besöket i Gjerdrum.
03.01.2021 17:57 UPPDATERAD 03.01.2021 21:01
Ytterligare tre personer saknas ännu, drygt fem dygn efter det förödande jordskredet i Ask i norska Gjerdrum. Tre av de saknade tillhör samma familj – två föräldrar i 30-årsåldern samt deras tvååriga dotter, enligt uppgifter till norska NRK.
I fredags hittades en 31-årig man död. De övriga fem dödsoffrens identiteter har inte offentliggjorts.
– Vi var beredda på vad vi skulle möta, men det är starkt, säger drottning Sonja vid söndagens besök på olycksplatsen.
Även kronprins Haakon var på plats i Gjerdrum. Utanför det hotell där många av de evakuerade byborna vistas talade han märkbart berörd med pressen.
– Jag har träffat dem vars familjemedlemmar hittats omkomna och dem vars anhöriga ännu saknas, jag har träffat dem som förlorat sina hem, säger kronprinsen.
Kungaparet besökte även kyrkan i Gjerdrum för att tända ljus.

"Riskfylld operation"

Trots att utsikterna för att hitta överlevande blir mindre för varje minut så pågår räddningsarbetet ännu och insatsledarna har inte gett upp hoppet att hitta överlevande i luftfickor.
På söndagsmorgonen hittades ytterligare en person. Räddningsarbetarna arbetade under morgonen med att transportera kroppen ut från området.
Efter att mindre ras skett i området har dock räddningsarbetarna valt att intensifiera sökandet med fem grupper som arbetar på två områden.
– Jag vill fortfarande betona att det fortfarande är en krävande och riskfylld operation, säger Kenneth Vangen insatsledare vid brandförsvaret till VG under söndagen med tillägget att kraterns kant nu är stabilare än tidigare.
Räddningsmanskap pausar under sökarbetet i Ask i Gjerdrum.
Räddningsmanskap vid rasmassorna i Ask i Gjerdrum på lördagskvällen.

Väcktes av oljud

Askborna Mona Torp och Stein Magne Ranum återhämtar sig ännu från skredet som förstörde deras hus natten mellan den 29 och den 30 december.
När han väcktes av oljud klockan fyra på morgonen trodde Stein Magne Ranum till en början att det var en snöplog som förde oväsen, men knappt hann paret reagera förrän sovrumsväggen kollapsade över dem och huset drogs med i raset.
– Jag tänkte att om det här är ett jordskred då är det ute med mig. Jag lyckades få ut mitt ben från under väggen då den släppte lite. Jag såg inte henne (Mona) men så hörde jag att hon ropade mitt namn, säger han till NRK.

"Glad att vi lever"

Stein Magne Ranum grävde på egen hand fram sin blödande sambo från rasmassorna. Deras hus hade dragits med 400 meter i jordskredet och runt platsen där de befann sig rörde sig marken ännu.
Det tog sedan hela tre timmar innan de kunde lyftas i säkerhet med en räddningshelikopter – då var det båda kraftigt nedkylda. Men efter att ha vårdats på Akershus universitetssjukhus var de efter några dagar så pass återställda att de kunde skrivas ut.
– Jag är bara glad att vi lever, säger Mona Torp avslutade till NRK.

ANDRA LÄSER