Allt fler taxiförare misstänks för sexualbrott

Helsingforspolisen har i år registrerat 23 brottsfall där en taxichaufför misstänks för sexualbrottslighet.

Helsingforspolisen har de tre senaste åren utrett sammanlagt 41 fall där taxichaufförer misstänks för sexualbrottslighet.
SPT
24.11.2021 20:55 UPPDATERAD 24.11.2021 21:06
Helsingforspolisen utreder ett fall där en 30-årig taxichaufför misstänks för att ha våldtagit en ung kvinna efter en taxiresa.
Det misstänkta brottet inträffade i lördags då föraren ska ha trängt sig in i bostaden utan tillstånd efter att han hade kört hem kvinnan.
I polisens förundersökning har det framgått att kvinnan vaknade av att den misstänkte taxiföraren utövade sexuellt våld mot henne.
"Vi har lyckats fastställa den misstänktes identitet via taxiappen", säger kriminalinspektör Jari Koski på Helsingforspolisen.
Enligt polisens utredning är det allt fler taxiförare som är misstänkta för sexualbrott. Fallen har ökat de tre senaste åren efter att den nya taxilagen trädde i kraft.
Helsingforspolisen har i år registrerat sammanlagt 23 dylika brottsfall som omfattar allt från våldtäkter och försök till våldtäkter till sexuella trakasserier. Den gemensamma nämnaren för dessa brott är att de har inträffat i samband med taxiresan och att den misstänkta i samtliga fall är en manlig taxiförare.
"I vissa fall har brottsoffret blivit erbjudet gratis bilfärd hem", säger Koski.
Helsingforspolisen har de tre senaste åren utrett sammanlagt 41 motsvarande fall.
"Polisen understryker att det fortfarande är tryggt att åka taxi och att de uppdagade fallen utgör en försvinnande liten andel av det totala antalet taxiresor", säger Koski.
Polisstyrelsen gör för närvarande en riksomfattande utredning om problemets omfattning inom taxibranschen i hela landet.

ANDRA LÄSER