Erdogan i homofobt utspel om demonstranter

Stora studentprotester skakar Turkiets regering. Då kallar presidenten de unga demonstranterna för terrorister och angriper hbtiqa-rörelsen.

Turkiska poliser i drabbningar med demonstranter.
TT-AFP-Reuters
04.02.2021 07:49
Demonstrationer har rasat sedan ungefär en månad tillbaka och växt i styrka. Upprinnelsen är att regeringen utsett en regimtrogen tidigare politiker till rektor vid Bogazici-universitetet i Istanbul. Det har skakat liv i ett större missnöje med president Recep Tayyip Erdogans maktanspråk och regeringens konservativa och religiöst genomsyrade dagordning.
Under den senaste veckan har fler än 300 studenter och demonstranter gripits, på fler platser än vid Bogazici. På tisdagen sköt polisstyrkor tårgas och gummikulor mot demonstranter i Istanbul och Ankara.

Kaba och regnbåge

När en bild där hbtiqa-symboler placerats kring islams heliga Kaba i Mecka placerades på dörren till rektorns kontor på universitetet väcktes stor uppståndelse.
Den har spridits på bred front i sociala medier, men också fördömts av bland andra inrikesminister Süleyman Soylu, som i ett Twitterinlägg om att fyra personer gripits för tilltaget använde så nedsättande och homofoba ord om dem att Twitter censurerade honom.
"Stå upp mot marionettrektorn", lyder ungefär budskapen på de demonstrerande studenternas skyltar.
I ett tv-sänt sammanträde har presidenten riktat en fråga till proteströrelsen:
– Är ni studenter, eller terrorister som dristar er att gå på räd i rektorns rum?
– Detta land kommer aldrig att bli en plats där terrorister får överhanden. Vi kommer aldrig att tillåta det, fortsatte han, och utlovade krafttag.
Han avfärdade hbtq-rörelsen i stort, med ord av innebörden att något sådant inte existerar i "moraliska" Turkiet.

USA markerar

USA, som är Turkiets militärt allierade genom Nato, reagerade snabbt. Det amerikanska utrikesministeriets talesperson Ned Price meddelar att landet bekymras av alla gripanden som genomförts och att man med kraft fördömer den hbtiqa-fientliga retorik som används.
Studenter vid Bogazici-universitetet demonstrerar mot att deras kamrater gripits, framför en domstolsbyggnad i Istanbul på onsdagen.
Demonstrationerna är bland de största i Turkiet sedan de som bröt ut i Istanbul 2013. Många aktivistiska och fackliga organisationer har ställt sig bakom studenterna. Flera studenter som Reuters har talat med ser det som att utspelen från regeringen bara syftar till att splittra proteströrelsen.
President Erdogan drar själv en parallell till jätteprotesterna för snart åtta år sedan och säger att han inte kommer att tillåta det som skedde då ske igen.

ANDRA LÄSER