Sipilä: Nu måste EU och Kina samarbeta mer

Statsminister Juha Sipilä (C) har på Twitter tagit ställning till USA:s klimatbesked sent i går.– En verkligt sorglig nyhet från USA. Nu måste EU:s och Kinas samarbete intensifieras för att bekämpa klimatförändringen, skriver Sipilä.

USA:s president Donald Trump bekräftade sent i går kväll finsk tid att USA lämnar Parisavtalet som ska motverka klimatförändringarna. Trump sade att han tänker försöka omförhandla avtalet eller få ett helt nytt avtal som är bättre för USA. Trump anser att Parisavtalet skulle bli för dyrt för USA.
Miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) är väldigt besviken på USA. Han anser det vara obegripligt att det rikaste landet i världen visar så här stor likgiltighet gentemot mänsklighetens framtid.
– Jag anser att USA aldrig har varit så här litet, sade Tiilikainen till FNB i går kväll.
Han påminde ändå om att klimatavtalet i Paris är och förblir i kraft och att USA:s avhopp inte kommer att fälla det. Naturligtvis försvagar det effekten av avtalet eftersom USA:s andel av de globala utsläppen uppgår till cirka 12 procent.
Å andra sidan tror Tiilikainen att USA:s beslut innebär att de övriga länderna intensifierar sina åtaganden.
– Världen behöver inte den typen av ledarskap som Trump representerar, utan något helt annat. Nu har tiden kommit för andra att föra den här frågan framåt.
Tiilikainen påminner om att till exempel USA:s grannländer Kanada och Mexiko vill implementera klimatavtalet.
– EU och Kina. Nu vägs vårt ledarskap och samarbetet mellan EU och Kina, betonar Tiilikainen.
I ett pressmeddelande säger Tiilikainen att USA:s förvaltning, om den så hade velat, hade kunnat hålla fast vid avtalet och trots det genomföra den nationella industripolitik som Trump driver.
Målet med Parisavtalet, som gäller tiden efter 2020, är att begränsa den globala uppvärmningen till klart under två grader Celsius jämfört med den förindustriella tiden. Målet är att hålla uppvärmningen vid en och en halv grader.
Förutom att vara den är nödvändig kan utsläppsminskningen enligt Tiilikainen också vara en affärsmöjlighet.
– Åtgärderna för att minska utsläppen på olika håll i världen och prissättningen av kol skapar jämnt efterfrågan på till exempel lösningar för förnybar energi. Detta innebär också att exportföretags konkurrenskraft i länder med ambitiös miljöpolitik förbättras, säger Tiilikainen i pressmeddelandet.

ANDRA LÄSER