Livstids fängelse hotar pappan som dödade sin 3-åriga dotter i Borgå – rättegången inleds på måndag

Den knappt 40-åriga pappan står åtalad för mordet av sin dotter. Pappan har medgett att han knivhögg flickan i en lekpark i Borgå.

Lekparken där pappan knivhögg sin dotter ligger i centrum av Borgå.
SPT/Henri Forss
31.05.2018 14:25 UPPDATERAD 31.05.2018 15:25
På måndag börjar rättegången mot pappan som knivhögg sin 3-åriga dotter i Borgå i november. Den knappt 40-åriga pappan står åtalad för mord, olaga hot, hemfridsbrott, misshandel och bortförande av barn. Om pappan fälls för mord väntar livstids fängelse.
Rättegången äger rum på Östra Nylands tingsrätt, som har reserverat tre hela dagar för den. Utgångsläget är att rättegången är offentlig men delar av förundersökningsmaterialet är sekretessbelagt, vilket innebär att det kommer att behandlas bakom stängda dörrar.
På grund av att pappan är fransk medborgare från Karibien och inte pratar finska eller svenska kommer han att ha en tolk. För övrigt kommer rättegången att gå på finska.

Utdragen vårdnadstvist

Den tragiska händelsen som slutade med flickans död ägde rum den 13 november. Enligt uppgifter från polisen kidnappade pappan flickan tidigt på morgonen och släpade henne till en lekpark.
Mamman larmade polisen och följde efter pappan. När polisen kom på plats drog pappan plötsligt en kniv och knivhögg flickan. Polisen grep mannen och försökte återuppliva flickan, men skadorna var för svåra och flickan dog kort senare.
Mamman och pappan hade grälat om flickans vårdnad under en längre tid och pappan hade belagts med besöksförbud. Paret hade träffats i Paris.

Tre domare

Eftersom ärendet är sällsynt allvarligt kommer rätten att bestå av tre domare i stället för en domare och två nämndemän. Domen kommer att ges som en kanslidom.
När behandlingen av fallet inleds på måndag kommer åklagarens stämningsansökan och polisens förundersökning att bli offentlig. Då kommer också detaljerna i händelseförloppet att klarna.
Pappan har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, men resultatet är inte offentligt. Under polisförhören har mannen medgett att han orsakat flickans död.

ANDRA LÄSER