Polisen misstänker brott i samband med den exotiska katten i Joensuu

Den viltkamerabild som blivit ett samtalsämne över hela landet sedan förra veckan ger polisen i östra Finland anledning att misstänka brott.

De mest kvalificerade gissningarna tyder på att katten på bilden är en savannah, en korsning mellan serval och tamkatt. De flesta savannah-katterna är förbjudna i Finland.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
20.09.2022 17:38 UPPDATERAD 21.09.2022 14:14
Servaler är vanligt förekommande vilda kattdjur söder om Sahara i Afrika. Men att ett kattdjur som liknade en serval traskade framför Pasi Kinnunens viltkamera söder om Joensuu centrum i torsdags fick många finländare att sätta kaffet i vrångstrupen.
Det som först togs för en serval tros egentligen vara en savannahkatt, det vill säga en korsning mellan en tamkatt och en serval. Savannahkatter är förbjudna i Finland om de är mindre än fem generationer distanserade från servalen.
En kvinna som påstod sig vara kattdjurets ägare kontaktade Yles redaktion på fredagen. Hon ska ha haft katten, Simba, som husdjur – vilket är olagligt, eftersom hybriden är en korsning mellan serval och tamkatt i första led. Kvinnan ska också ha ägt tre andra exotiska kattdjur, skriver lokaltidningen Karjalainen.
Sedan dess har det gått rykten om att polisen inlett en förundersökning i fallet. På tisdagen bekräftar Polisinrättningen i östra Finland påståendet: det pågår en utredning under rubriken ”innehav av främmande art”. Kriminalkommissarie Jari Lehto är ytterst förtegen när HBL når honom.
– Förundersökningen är i startgroparna så vi kommenterar den inte alls. Jag kan inte säga mer än att jag sett bilden. Att vi inleder en förundersökning betyder att vi har skäl att misstänka brott i fallet, säger Lehto.
Han avstår från att bekräfta eller förneka om det är Simbas ägare – kvinnan som kontaktade Yle – som misstänks för brott.
Lehto kan inte förutspå hur omfattande förundersökningen blir eller hur länge den dröjer, men öppnar för att polisen går ut med mer information längre fram i utredningen.
Enligt experter som Yle talat med kommer katthybriden sannolikt att avlivas. Just nu reder myndigheter ut exakt vilken ras hybriden är en korsning av.

ANDRA LÄSER