Slösaktig regering får bannor av expertråd

Den nuvarande regeringens ekonomiska politik driver Finlands offentliga finanser i fördärvet, larmar Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken.

Inom bara ett par år väntas Finland bryta mot EU:s regler som ska garantera ett land sunda offentliga finanser och utan kursändring blir skuldbördan ännu värre framöver, skriver professorerna i sin rapport om den ekonomiska politik som Sanna Marins regering driver.
29.01.2020 11:01 UPPDATERAD 29.01.2020 14:55
Det går utför för Finlands ekonomi. Tillväxten förväntas i år uppgå till endast en procent och snigelfarten håller förargligt nog i sig under de kommande åren som en följd av en allt mer gråhårig befolkning där pensionärernas andel ökar och den arbetsföra befolkningen krymper.
Den förändrade åldersstrukturen gör att staten får in allt mindre skatter samtidigt som hälsovården och pensionerna slukar allt mer offentliga medel.
Fortsätter Finland på samma väg som nu, utan en kursändring och radikala politiska beslut, kommer Finlands statsskuld redan om 15 år att överstiga 80 procent av bnp. Det är 20 procentenheter mer än EU:s krav på en skuldkvot på max 60 procent.

ANDRA LÄSER