Propulsion vann Elitloppet: "Vilken känsla"

I sitt femte försök var det äntligen dags för svensk travsports superstjärna Propulsion att vinna Elitloppet.– Det har suttit som en tagg i hjärtat på mig att vi inte lyckats tidigare, men nu finns det en mening med allting, säger tränaren Daniel Redén till TV4.

Propulsion vann storloppet på Solvalla.
Elitloppet avgjordes inför tomma läktare på Solvalla, men känslorna saknades inte för det. USA-födde Propulsion har varit en storstjärna i den svenska travsporten under de senaste fem åren med tre miljoner euro intjänade, men Elitloppssegern har saknats. Två andraplatser och två fjärdeplatser har det blivit sedan tidigare, men nu var det Propulsions tur.

Kraftprov i försöket

Detta trots att hästen fick ödsla mängder av krafter i försöksloppet där han fick tillbringa hela loppet i tredjespår. Tredjeplatsen gav åter ett spår långt ut bakom startbilsvingen i finalen, men där stämde det desto bättre. Körande Örjan Kihlström gav hästen ett lopp i rygg bakom andrahandsfavoriten Cokstile som fick dra fram Propulsion.
Vid upploppets början flyttade Örjan Kihlström ut sin häst för attack och på 100 meter växlade han ner samtliga konkurrenter.
Segertiden skrevs till 1.10,2/1 609 meter och förstapriset uppgick tillknappt 300 000 euro. Därmed har hästen tjänat 3,3 miljoner euro under sin karriär som resulterat i 39 segrar på 78 starter.
– Herregud, vilken känsla. Jag tycker att det har varit mycket stolpe ut med allting i Elitloppet, men det har funnits en mening med det, säger Daniel Redén efter sin första Elitloppsvinst.

Annorlunda månader

Den nioåriga hingsten hade inte startat i ett travlopp sedan det franska storloppet Prix d’Amerique och kom till Elitloppet som den häst som haft det tredje längsta tävlingsuppehållet någonsin före det stora sprinterloppet på Solvalla.
– De här sista månaderna har varit annorlunda. I början av våren trodde jag inte att vi skulle vara med i Elitloppet, men för en och en halv månad sedan började det bli varmare ute och då började det hända saker med hästen. I dag var det 25 grader varmt på Solvalla som av en händelse, det gillar min häst, säger Redén.
Körande Örjan Kihlström räknade hem sin fjärde Elitloppsseger, men trots att han gjorde det inför ett öde Solvalla var han rörd efter loppet.
– Helt underbart att han fick sätta pricken över i nu. Vi fick ett lite bättre spår i finalen och jag kände att chansen fanns på förhand. Han är nio år gammal nu, men det märks inte. Han är otroligt bra hästen, säger Örjan Kihlström.
Cokstile körd av Christoffer Eriksson slutade tvåa och målfyran Attraversiamo med Erik Adielsson övertog tredjeplatsen efter att Earl Simon diskvalificerats då hans kusk Franck Ouvrie bedömdes att kört snävt mot Cokstile vid upploppets början.
Inget finländskt ekipage fanns med i finalen.

Elitloppets vinnare under 2000-talet

2000: Victory Tilly – Stig H Johansson
2001: Varenne – Giampaolo Minnucci
2002: Varenne – Giampaolo MInnucci
2003: From Above – Örjan Kihlström
2004: Gidde Palema – Åke Svanstedt
2005: Steinlager – Per Oleg Midtfjeld
2006: Conny Nobell – Björn Goop
2007: L’Amiral Mauzun – Jean Michel Bazire
2008: Exploit Caf – Jean Michel Bazire
2009: Torvald Palema – Åke Svanstedt
2010: Iceland – Johnny Takter
2011: Brioni – Joakim Lövgren
2012: Commander Crowe – Christophe Martens
2013: Nahar – Robert Bergh
2014: Timoko – Björn Goop
2015: Magic Tonight – Örjan Kihlström
2016: Nuncio – Örjan Kihlström
2017: Timoko – Björn Goop
2018: Ringostarr Treb – Wilhelm Paal
2019: Dijon – Romain Derieux
2020: Propulsion – Örjan Kihlström

ANDRA LÄSER