JVM-guldmedaljören debuterar i VM – äntligen

Vasaorienteraren Kirsi Nurmi löper som ankare för IFK Göteborg i Venlakavlen.

Kirsi Nurmi vann JVM-guld 2012.
Det är snart fem år sedan Kirsi Nurmi, 24, sprang hem JVM-guld på långdistans – men först den här säsongen får hon debutera i VM. Hon har haft några tunga säsonger efter JVM-succén.
– Det blir jätteroligt! Det är något jag satsat på i några år, säger hon.
– Under mitt första år som senior kändes det som att jag kunde ha fått en fot mellan dörren till landslaget, men då drabbades jag av en allvarlig skada och kunde inte löpa på hela sommaren.
Studerar till läkare
Nurmi fick en stressfraktur i lårbenshalsen – en mardrömsskada för en löpare. Det blev två månader på kryckor och 6 månader utan löpning.
– Jag var en ivrig, nybliven senior och det var ingen som bromsade mig. Jag har väl lärt mig någonting, säger hon.
Det var också en krävande omställning att inleda studierna I Göteborg, men nu har träningarna och studierna börjat rulla bra. Nurmi borde bli klar som läkare om 2,5 år.
– Det har fungerat väldigt bra att kombinera studierna med träning. Universitetet förhåller sig mycket positivt till elitidrott, säger hon.
Sprintdistans passar bäst för Kirsi Nurmi, fast hon vann JVM-guld på långdistans.

Milda vintrar

Det har underlättat att Göteborgs universitet numera är ett av Sveriges Riksidrottsuniversitet. Det fungerar som idrottsakademierna i Finland.
– Förhållandena är tipp topp. Det enda som saknas är Botniahallen med en 400 meters bana inomhus, men samtidigt är vintrarna så milda att det är bar mark nästan året om. Man tappar inte tekniken, säger Nurmi.
– Det är en stor skillnad till Vasa och tiden i Vörå gymnasium när det var -20 och snö om vintrarna.

Omväxlande terräng

Orienteringsklubbarna i Göteborg är mycket aktiva och ordnar i samarbete teknikträning och fysträning året om. Terrängen är också bra för orientering.
– Det finns väldigt många olika kartor och det tar bara 30 minuter att köra ut ur stan så hittar man alla sorters terrängtyper.
Nurmis tränare är hennes mamma, Maritta Nurmi. Hon samarbetar också med landslagstränarna och styrketränaren Teemu Rauhala i Kuortane.
– Min mamma är väldigt entusiastisk att lära sig mera och utbilda sig som tränare, säger Nurmi.
– Hela vår familj håller numera på med orientering, mamma, pappa, min 23-åriga syster och min 18-åriga bror.

Bäst i sprint

Nurmi vann JVM-guld på långdistans, men i VM i Estland om två veckor löper hon i sprint. Sprint har varit hennes starkaste tävlingsform som senior.
– Sprint är hektiskt och kräver att man har fokus hela tiden. Det passar mig. Jag är bra på att uppfatta terrängen och göra snabba vägval, säger Nurmi.
– Jag har också en ganska snabb muskeltyp. Jag är bra på att accelerera och hålla hög fart i korta sträckor. Men jag tränar också i skog och vill bli bra i terrängen.

Drömmer om VM-medalj

Hon har redan hunnit bekanta sig med sprintterrängen i Tartu, med hjälp av gamla kartor och en rekognosceringsresa i tillåten terräng. Google street view har också varit till stor nytta i förberedelserna.
– Det är en gammal stad, med en park, universitetsbyggnader och branta gräshöjder. Mångsidigt – få se vad arrangörerna hittar på.
Förra året tog Nurmi trettonde plats i EM-sprinten i Tjeckien. Hon var nära VM redan då, men kom inte riktigt med i laget i Strömstad/Tanum i Sverige.
– Förhoppningsvis blir det här ett första steg mot en VM-medalj.

Hela familjen i Jukola

Den här helgen flockas orienteringsfolket till Eno i Joensuu, där Jukolakavlen avgörs i helgen. En av säsongens absoluta höjdpunkter.
– Det är som orienterarnas julafton. Jukola är mer som en festival än en tävling. Det roliga är att motionärer och elitidrottare tävlar tillsammans, säger Nurmi.
– Jukola är inget man missar.
Hela hennes familj deltar förstås. Tillsammans med cirka 14 000 rusar de ut i Joensuuterrängen.
– Det är varierande terräng, backigt och fysiskt tufft. Men det blir också tekniskt krävande. Det blir utmanande, säger Nurmi.

Löper som ankare

FK Göteborg har ett starkt lag, både i Venlakavlen och i Jukola. Förra året var damerna tia och herrarna sexa.
– Vi har landslagslöpare från tre olika länder. I år siktar vi på att vara topp sex. Det känns realistiskt. Men det blir en tuff fajt. Det finns många bra lag, säger Nurmi – som själv löper ankarsträckan.
– Det blir jätteroligt att få vara med och avgöra mot de bästa.

Joensuu-Jukola 17-18.6

VM i orientering, Tartu, Estland 30.6-7.7

ANDRA LÄSER