Bakslag för Putins parti trots hårda greppet om valet

Som väntat har Vladimir Putins parti Enade Ryssland en stabil ledning i landets parlamentsval som har dömts ut för inskränkningar, hot och våld mot oppositionella. Trots att många alternativ förbjudits verkar maktpartiet backa – men behålla sin starka majoritet.

Rysslands president Vladimir Putin.
TT
20.09.2021 08:20 UPPDATERAD 20.09.2021 10:16
Enligt Andrej Turtjak, högt uppsatt i Enade Ryssland, ser partiet ut att behålla två tredjedelars majoritet i underhuset, duman. Det är en viktig gräns för att bland annat kunna ändra landets grundlag. Turtjak säger till medier i Moskva att Enade Ryssland 120 platser från partilistorna och 195 platser från i enmansvalkretsar enligt prognoserna.
Det blir alltså 315 av dumans 450 platser – en tillbakagång jämfört med de 336 mandat partiet haft inför valet.

Klarar spärren

Ytterligare fyra partier ser ut att klara femprocentsspärren, däribland Kommunistpartiet och ultranationalistiska LDPR.
Vallokalerna i Ryssland stängde på söndagen, efter flera dagars röstning. Valet har av oberoende bedömare dömts ut som riggat och orättvist. Under lång tid, och allt intensivare på senare tid, har oppositionella grupper och oberoende medier förbjudits eller förhindrats att verka fritt. Den kanske kändaste oppositionsprofilen, Aleksej Navalnyj, är fängslad och hans organisation har förbjudits.
Navalnyjs medarbetare har uppmanat oppositionsanhängare att rösta på andra politiker – framför allt från Kommunistpartiet – som potentiellt skulle kunna ha en chans att besegra Enade Rysslands kandidater, och uppmaningen kan ha haft viss effekt. Enade Ryssland ser alltså ut att backa något, medan Kommunistpartiet går framåt.

Riggat

Navalnyjs läger understryker återigen att valet har riggats i stor skala, och poängterar att resultaten från det liberala och oppositionsvänliga Moskva har dröjt längre än från andra håll i landet – något som skulle kunna tyda på manipulering.
Valdeltagandet uppskattas till omkring 45 procent, uppger den ryska valkommissionen.

ANDRA LÄSER