Marthaförbundet tipsar: Surdegsspecial – starta din egen surdeg

Att starta en surdeg är urenkelt, och kräver främst tålamod. Det tar ungefär en vecka att få i gång surdegen, men bara några minuter av aktivt arbete under hela den tiden. Den färdiga surdegen kan sedan användas i bröd, men även i mycket annat, såsom våfflor och kakor.

Dessa våfflor är jästa med surdeg, och blir därför extra fluffiga.
10.03.2023 14:07 UPPDATERAD 10.03.2023 14:56
Gör så här för att starta din surdeg:
1. Blanda ½ dl vatten (50 g) med en dryg ½ dl valfritt ekologiskt mjöl (50 g) i en ren glasburk. Täck lätt med en kökshandduk, och låt stå på en varm plats i rumstemperatur, till exempel vid ett värmeelement.
2. Nästa dag, ta ½ dl av blandningen, rör i ytterligare ½ dl vatten och ½ dl mjöl, och ställ tillbaka degen på en varm plats.
3. Fortsätt med denna behandling dagligen tills surdegen börjar bubbla aktivt, och har en lätt syrlig och fruktig doft som påminner om fil eller surmjölk.
Surdegen är som ett husdjur eller en inomhusväxt; den kräver regelbundet omhändertagande för att må bra. Förvara surdegen i en förseglad burk i kylskåpet. Den klarar sig i kylskåpet ungefär en vecka innan den måste matas igen. Det gör inget om du matar den tidigare eller några dagar sent, den klarar sig nog. 
Bildas det en klar, alkoholluktande vätska på ytan av surdegen är det bara ett tecken på att den behöver matas, den är inte förstörd. Däremot måste surdegen slängas om det bildas mögel i den, så se till att rengöra burken regelbundet.
Att mata surdegen är enkelt: ta 1 del surdeg, och tillsätt 1 del mjöl och 1 del vatten. 50 gram av var är en lämplig mängd för vanligt bruk. Låt surdegen stå i rumstemperatur över natten tills den är aktiv och bubblande, och ställ sedan tillbaka i kylen. Den överblivna surdegen kan du lägga med i nästan vilket som helst bakverk för att ge en extra kick av syrlig smak.
Surdegsvåfflor
4–6 portioner
3 dl mjölk eller vatten
ca 75 g surdeg
2 ½ dl mjöl
1 msk socker
½ tsk salt
50 g smält smör eller olja
Gör så här:
1. Rör ihop mjölk och surdeg, och blanda sedan i resten av ingredienserna.
2. Täck med en kökshandduk. Låt smeten jäsa 3–4 timmar i rumstemperatur eller över natten i kylskåpet, tills den är bubblig.
3. Stek till våfflor i våffeljärn eller pannkakor i stekpanna. Servera med valfria salta eller söta fyllningar.
Morotskaka
3 medelstora morötter
1 dl rypsolja
2 ägg
2 dl socker
1 dl surdeg
2 tsk bakpulver
1 ½ dl krossad mandel
2 dl speltsikt eller 2 ½ dl vetemjöl
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
Topping
125 g färskost
½ lime, saften
2 dl florsocker
Gör så här
1. Skala och riv moroten fint. Blanda samman alla torra ingredienser i en beredningsskål. Tillsätt morot, olja, ägg och surdeg och rör om med en trägaffel.
2. Smöra och bröa en avlång kakform och häll i kaksmeten i den.
3. Grädda kakan i 180 graders ugnsvärme cirka 45–50 minuter. Känn med sticka om kakan är klar. Slå upp kakan på ett kakgaller och låt svalna.
4. Blanda samman färskost med limesaft och florsocker. Bred över den svala kakan.

ANDRA LÄSER