Inför Jukola – Kalevi och Jari bygger en stad för 20 000 i Borgåskogen

Nätuppkoppling, jazzartister och stora tv-skärmar. Arrangemangen inför Jukola påminner om vilken sommarfest som helst. Undantaget: här säljs ingen öl.

Kalevi Ilonen och Jari Johansson är två av spindlarna i nätet inför Jukola 2023, som ordnas i Borgå i mitten av juni. – Här uppe på kullen finns tv-centret, och härifrån har man den bästa utsikten över tävlingscentret, säger Jari Ilola. Till vänster bakom dem kommer en by av vindskydd att byggas upp, där orienterarna kan byta om efter sitt lopp.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
27.05.2023 05:02
Än så länge löper trafiken längs Ebbovägen som vanligt, bilister saktar in när de närmar sig daghemmet, medan cyklisterna susar förbi med god fart. Någon rusning handlar det ändå inte om, ett par fordon per minut passerar.
Om en månad är läget ett helt annat, i mitten av juni kommer vägen att stängas av för genomfartstrafik. Under ett veckoslut kommer mellan tjugo- och trettiotusen människor att invadera åkrarna i den lilla byn Ebbo söder om Borgå. 
Jukola brukar beskrivas som en av världens största orienteringstävlingar och arrangemangen inför årets upplaga av det gigantiska idrottsevenemanget, som lockar deltagare från ett tjugotal länder, är i full gång.

ANDRA LÄSER