Utomhusmotion tillåten i Spanien efter 49 dagar – men masktvång införs i kollektivtrafiken

Cykel. Skateboard. Eller apostlahästarna. Efter sju veckor inomhus får Spaniens hårt prövade befolkning äntligen motionera utomhus, och många passar på. Regeringen inför samtidigt tvång att bära skyddsmask i kollektivtrafiken.

En spatsertur i solen på strandpromenaden – det kunde Barcelonas befolkning avnjuta efter veckor av isolering.
För första gången på sju veckor får Spaniens befolkning – när landet nu försiktigt börjar lätta på restriktionerna – på lördagen lämna sina hem för att motionera, och många har passat på att jogga eller ta en cykeltur.
– Jag har längtat efter det här. Det slår att springa hemma eller göra yoga eller pilates inomhus, säger 45-åriga Mar Visser som tar en löptur i Castelldefels i storstaden Barcelonas utkanter.

Elva miljoner skyddsmasker

Från huvudstaden Madrid rapporteras om hur cyklister strömmar längs boulevarderna och hur skateboardåkare duckar under polisens kvarlämnade avspärrningsband.
Spanien är ett av de länder som drabbas allra hårdast av coronaviruset, och har rapporterat strax över 25 000 döda. Men i slutet av april meddelade premiärminister Pedro Sánchez att landets nedstängning ska fasas ut i fyra steg fram till i slutet av juni.
På lördagen meddelade Sánchez att regeringen inför tvång att bära skyddsmask vid färd med kollektivtrafik från och måndag. Hittills har man nöjt sig med att rekommendera användande av mask.
Sex miljoner skyddsmasker ska distribueras i hela landet på måndagen, samtidigt som lokala myndigheter får ytterligare sju miljoner masker att distribuera.

Begränsad öppettid

I första fasen får småbutiker, hotell, restauranger och religiösa platser hålla begränsat öppet under förutsättning att människor håller avstånd. Den är tänkt att pågå till den 11 maj.
Förra helgen fick dessutom landets barn leka en timme utomhus, i sällskap av förälder.

ANDRA LÄSER