Fackförbund utlyser övertidsförbud vid Studenthälsan – rusning väntas vid terminsstart

Vårdarfacken Super och Tehy och tjänstemannaförbundet ERTO utlyser förbud mot övertid och skiftbyten vid Studenternas hälsovårdsstiftelse. 

Vårdarfacken har utlyst övertids- och skiftbytesförbud vid Studenthälsan från och med tisdagen. 
Jenny Bäckjenny.back@hbl.fi
16.08.2022 19:13
Vårdarfacken Super och Tehy och tjänstemannaförbundet ERTO vill få fart på avtalsförhandlingarna genom ett förbud mot övertid och skiftbyten vid Studenternas hälsovårdsstiftelse, Studenthälsan. 
Studenthälsan har hand om en stor del av primärvården, tandvården, förebyggande vård och ett flertal specialisttjänster för studerande.
Förbudet mot övertid och skiftbyten inleds på tisdagen och planeras pågå i en månad, till den 16 september. 
Studenthälsans verkställande direktör Katariina Poskiparta bedömer att förbudet inte påverkar Studenthälsans tjänster nämnvärt. 
– Ifall vi blir tvungna att flytta på några mottagningstider meddelar vi i så fall dem det berör personligen, säger hon.
Sjukskötarna och närvårdarna är den största personalgruppen, och utgör ungefär en tredjedel av de anställda vid Studenthälsan. Mest handlar det om hälsovårdare, tandvårdare och psykiatriska sjukskötare som kan tänkas beröras av förbudet.
De flesta högskolor och läroanstalter inleder terminen i september.
– Vi brukar ha rusning i september och igen i februari. Men bedömningen är ändå att vi kan erbjuda tjänster som normalt. Vi har inte skiftesjobb som på sjukhusen och bygger inte på att folk jobbar övertid, säger Poskiparta.
Fackförbunden hoppas på en förnyelse av lönesystemet, så att det bättre skulle beakta hur krävande arbetet är och att samma arbete ger samma lön, skriver de i ett pressmeddelande. Enligt förbunden släpar lönenivån vid Studenthälsan efter nivån i såväl den privata som den kommunala sektorn. Dessutom breddades Studenthälsans verksamhet i fjol, något som enligt organisationerna inte syns på motsvarande sätt i antalet anställda.
 

ANDRA LÄSER