Hilli lyfter GrIFK till nya höjder – "Jag vill få de yngre att inse hur bra de är"

Johanna Hilli är tillbaka hemma i Grankulla IFK och njuter av rollen som ledaren som ska hjälpa sina unga medspelare att prestera på topp – och förstå hur bra de egentligen är.

Johanna Hilli sköt åtta mål i sin första FM-seriematch i GrIFK sedan hon flyttade tillbaka till klubben.
Johanna Hillis första FM-seriematch sedan flytten tillbaka till GrIFK kunde inte ha kommit mot ett lämpligare motstånd än HIFK. Att det inte blev seger över de före detta lagkamraterna grämde förstås men samtidigt visade Hillis GrIFK att laget blir att räkna med den här säsongen.
– Det är klart att det känns lite speciellt att möta laget där jag spelat. Jag hade en känsla av att jag ville visa dem att Grani är att räkna med.
– Det är kul att vara tillbaka här. Det är ett lag med otroligt mycket fart i spelet och det känns bra. Vi får se hur långt man kan nå med högt tempo då vi inte har så storväxta spelare som till exempel IFK, säger Hilli.
Efter lördagens match kan man se att Hillis inverkan på GrIFK:s spel inte bara handlar om att hon leder lagets spel på planen och gör mål på löpande band. Hon får sina medspelare att växa och bli bättre.
– Jag lyfter på hatten för de unga spelarna i laget. Jag är äldst i laget där vi har spelare födda 1999, 2000 och 2002. Jag vet att jag kommer att ha en stor roll i laget, säger hon.
I matchen mot IFK tog hon en stor roll. Också om hon efteråt var lite missnöjd med mängden missade skott. Något hon delvis skyllde på att motståndarlagets målvakt Roosa Niemi känner till hennes skott så väl.
– Men visst kan vi väl vara rätt nöjda. Men inte helt nöjda eftersom vi inte vann. Jag tycker ändå vi visade att vi kan utmana alla lag i serien, säger Hilli.
Hilli säger att det finns en enorm potential i det unga laget och Grankulladamerna visade i seriepremiären att man definitivt inte viker ner sig för någon. Efter paus ryckte GrIFK till sig en ledning som man höll fram till de sista tio minuterna. HIFK var rejält i gungning då GrIFK trissade upp tempot i sitt spel och spelade aggressivt och kompakt i försvaret.
Men till slut räckte det inte hela vägen. HIFK vände och vann till slut.
– Vi har jun inte så många spelare i truppen så det blir lite tungt mot slutet, säger Hilli.
– Men jag vill få våra spelare att inse hur stor potential de på riktigt har. Jag tycker de är mycket bättre än vad de själva tror att de är.
Med rutinerade och mångsidiga Hilli bredvid sig finns det möjlighet för många spelare att utvecklas, få extra självförtroende och ta stora steg framåt under säsongen.
Senast Hilli spelade i GrIFK var också senast som Grankullalaget tog en medalj. Säsongen 2012-13 slutade i finalförlust mot HIFK, efter det flyttade Hilli till just IFK medan GrIFK fick ta ny fart från lägre divisioner.
Nu är Hilli tillbaka och samtidigt också medaljchansen. GrIFK ser ut som ett helt annat lag än tidigare säsonger med seriens bästa spelare i sina led.
2002-födda Sara Sandelin har imponerat stort i säsonginledningen och följde upp sina åtta mål i cupmatchen mot Atlas med att stå för en fördomsfri, energisk och stark insats så hon satte sex mål mot IFK. Att ha henne att spela bredvid Hilli är en investering för framtiden. Om Sandelin kan suga åt sig av Hillis lärdom, få extra självförtroende av Hillis ord kan Grankullalaget ha en ny nyckelspelare att luta tillbaka på.

FM-serien

GrIFK: Johanna Hilli 8, Sara Sandelin 6, Mathilda Sandblom 3, Corinna Jensen 2, Sandra Laitinen 1.
HIFK: Ella Holopainen 6, Kathlen Ax 6, Petra Gostowski 4, Sara Jäntti 3, Anniina Nyholm 2, Annamari Jääskeläinen 1.
ANDRA LÄSER