Dick Idman får Pro Finlandia

Dick Idman, känd som skådespelare, regissör och professor, får Pro Finlandia-medaljen.

FNB–SPT-Jessica Suni
01.12.2016 18:49 UPPDATERAD 01.12.2016 18:53
– Det kände jag inte till, men det är ju en trevlig nyhet. Jag kan väl tänka att det är för lång och trogen tjänst inom konstområdet scenkonst, säger han då SPT ringer upp.
Idman gick officiellt i pension i våras och berättar att han gått in för att på djupet arbeta in sig i rollen som glad pensionär, något han lyckats med ganska bra.
– Det betyder att jag har blivit vän med tiden. Efter att i nästan hela mitt aktiva liv ha försökt springa i fatt den så går vi nu hand i hand, säger han.
Till det glada pensionärslivet hör också långa skogspromenader med hunden. Helt och hållet har Idman ändå inte övergett arbetet. För tillfället jobbar han på distans med tjänster som sakkunnigutlåtande och rekryteringsbedömning för Stockholms konstnärliga högskola. Scenen har han inte heller övergett helt.
– Barnteater står mig närmast hjärtat och skärgårdsteater likaså. Det är sådana här områden som jag inte lämnar om jag inte måste, säger han.
Sammanlagt delas tio Pro Finlandia-medaljer ut till finländska konstnärer och kulturpersonligheter. De övriga medaljerna går till fackboksförfattaren Anna Kortelainen, violinisten Pekka Kuusisto, konstnären Kuutti Lavonen, författaren Kai Nieminen, översättaren Janina Orlov, regissören Markku Pölönen, skådespelaren Martti Suosalo, illustratören Virpi Talvitie och danskonstnären Juhani Teräsvuori.

ANDRA LÄSER