Äntligen rapportsäsong!

Tredje veckan i rad med gröna siffror på Helsingforsbörsen och nu väntar rapportsäsong.

Nordeas huvudkontor i Helsingfors.
23.10.2022 17:00
Helsingforsbörsen steg för tredje veckan i rad, i likhet med de flesta internationella aktiemarknader. Uppgångarna ägde rum trots att marknadsräntorna fortsatte uppåt på bred front – exempelvis noteras den amerikanska tioåriga obligationen i skrivande stund till 4,2 procent, vilket är den högsta nivån sedan 2008. Fallande gaspriser i Europa var en bidragande orsak till optimismen på aktiemarknaderna, företagsrapporterna för tredje kvartalet en annan. På fredagen bidrog rykten om att Federal Reserve överväger att minska takten i räntehöjningarna efter november till optimismen.

Bolagsrapporterna för tredje kvartalet
är äntligen här, och den som hade trott på att lågkonjunkturen skulle göra sig synlig i resultaten har (än så länge) blivit besviken. Bolagen tecknar alltjämt en bild av en stark efterfrågan under sensommaren och hösten. Även om många noterar att makroekonomiska indikatorer tyder på en försämring av efterfrågan under de närmaste kvartalen så syns det inte ännu i bolagens rapporter. Däremot har inflationen gjort att vinstmarginalerna pressats i några fall, vilket också gav negativa kursreaktioner.
Bland de positiva överraskningarna hittar vi främst de nordiska bankerna. Både Nordea och Handelsbanken överträffade förväntningarna med råge, till följd av betydligt starkare räntenetton än vad analytikerna vågat hoppas på.

ANDRA LÄSER