Porgå-skylten togs snabbt ner i Sibbo – ”Ett misstag av underleverantören” säger kommunen

Den felstavade Borgåskylten blev inte långlivad i nya rondellen i Söderkulla, redan på måndag morgon hade raska byggarbetare tagit ner den. Men under veckoslutet hann skylten, som visade riktningen mot Porgå, väcka en del uppståndelse i sociala medier.

Rondellen i Söderkulla hade en vägskylt som visar riktningen mot Porgå. Nu är den nedtagen.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
07.11.2022 13:48 UPPDATERAD 07.11.2022 14:30
Lari Sirén, tf teknisk direktör i Sibbo kommun, har haft en ovanligt hektisk måndagsförmiddag. Den felstavade Porgå-skylten i Söderkulla har varit på allas läppar. Många undrar hur det kommer sig att en tvåspråkig kommun som Sibbo inte kan stava grannstaden Borgås namn korrekt. Nå, det kan man, försäkrar Sirén.
– Jag är säker på att också alla finskspråkiga Sibbobor vet hur Borgå stavas. Även om alla bilister säkert hittar till Borgå med hjälp av skylten där en bokstav är fel vill vi på kommunen förstås se till att alla namn stavas korrekt. Jag har bett om att den felaktiga skylten tas ner. En ny skylt har redan beställts, säger Lari Sirén.
Korsningen mellan Söderkullavägen och Nya Borgåvägen har byggts om i höst och ersatts med en ny rondell. Sibbo kommun har beställt hela vägprojektet, inklusive en rättstavad skylt som visar riktningen till Borgå, av ett byggföretag, som i sin tur har beställt vägskylten via ett par underleverantörer.
– Vägskyltar är som vilka konsumentprodukter som helst, det finns en rad olika företag som tillverkar dem numera. I den skiss som skickades ut från kommunen stod det Borgå, men någonstans längs vägen har stavfelet smugit sig in. 
– Skylten är tillverkad av ett företag i östra Finland där de inte känner till ortnamnen i våra trakter. Där finns nog knappast någon som kan svenska heller, antar Lari Sirén.
Den splitternya skylten monterades upp i rondellen i slutet av förra veckan och väckte stor uppståndelse i lokalsamhället under veckoslutet. På måndag morgon fanns den inte längre kvar.
– Vi vill förstås inte göra någon ledsen med en felstavad skylt. Det var självklart att den skulle ersättas med en korrekt skylt. Jag tror inte heller att någon med vett och vilja har stavat namnet fel, det har nog bara skett ett mänskligt misstag på skyltföretaget, säger Lari Sirén.

ANDRA LÄSER