Idrottsjurist förbryllad över anklagelserna mot Anni Vuohijoki – "Aldrig hört liknande förut"

Tyngdlyftningsstjärnan Anni Vuohijoki utpekas för sexuellt trakasseri – men det finns inget offer. – Det är onekligen ett mystiskt fall, säger idrottsjuristen Olli Rauste.

Anni Vuohijoki misstänks ha trakasserat en ishockeyspelare i OS i Peking – fast spelaren själv inte lagt märke till det.
Marcus Lindqvist
05.04.2022 16:02 UPPDATERAD 05.04.2022 16:06
Det var Anni Vuohijoki själv som gick ut med att hon är misstänkt för sexuella trakassier i ett öppet brev till idrottsrörelsen. Beskedet kom bara några dagar efter att toppidrottschefen Mika Lehtimäki avgått på grund av trakasserihärvan i Finlands Olympiska kommitté.
"Två timmar efter att Mika Lehtimäki avgick 28.3 fick jag ett mejl, där Olympiska kommitténs ordförande (Jan Vapaavuori) framförde en anklagelse om att jag var misstänkt för sexuellt trakasseri. Det stod inte närmare vad som hänt eller vem det gällde. Tidpunkten och platsen var angiven. Det var en tävlingsresa", skrev Vuohijoki och meddelade samtidigt att hon lämnar Olympiska kommitténs styrelse.
Enligt nyhetsbyrån STT var det under OS i Peking som Anni Vuohijoki misstänks ha trakasserat spelare i herrarnas ishockeylandslag. Men Finlands ishockeyförbund dementerade uppgifterna.
"Enligt de uppgifter vi har fått har ingen av spelarna upplevt osakligt beteende eller sexuellt trakasseri under OS", sade Ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela i ett uttalande.
Ryktena cirkulerade dock redan tidigare, direkt efter OS. Enligt Ilta-Sanomat var det en anställd vid Olympiska kommittén som reagerat på Vuohijokis grova språkbruk då hon tillbringade kvällen med ishockeyspelare under OS i Peking. Hon hade också använt alkohol. Olympiska kommittén gjorde en intern utredning – utan att berätta för Vuohijoki om anklagelserna.
Enligt Helsingin Sanomat gäller misstankarna en reservspelare i herrarnas OS-lag. Reservspelarna Veli-Matti Savinainen, Teemu Turunen, Oliwer Kaski, Tommi Kivistö och Janne Juvonen bodde en tid i samma hotell som Vuohijoki i Peking. Vuohijoki var i OS som idrottarnas representant i Olympiska kommitténs styrelse.
– Det finns en misstanke. Spelarna har inte upplevt trakasseri, säger Ishockeyförbundets vd Matti Nurminen till HS.
Vuohijoki upplevde att Vapaavuori använder anklagelserna mot henne för "att styra genom rädsla". Hon undrade också varför inte Olympiska kommittén bett om en utredning, om hon en gång var misstänkt.
Vuohijoki anmälde själv saken till Finlands centrum för etik inom idrott, Suek, som i fredags meddelade att man inlett en utredning. Även Olympiska kommittén har nu bett om en utredning.
Men det finns fortfarande inget offer. Det är bara en anställd vid Olympiska kommittén som blivit upprörd över Vuohijokis språkbruk, som hon själv beskrev som grovt.
– Om offret för sexuellt trakasseri, eller osakligt beteende, själv inte upplever att den blivit utsatt för trakasseri, uppfyller det enligt min mening inte definitionen av sexuellt trakasseri, säger den erfarne idrottsjuristen Olli Rauste.
– Trakasseri definieras ofta som att det är trakasseri om offret upplever det som trakasseri. Det är nödvändigtvis ändå inte alltid objektivt sett trakasseri, för människor upplever saker på olika sätt. Däremot har jag aldrig hört att någon annan gjort en anmälan om sexuellt trakasseri, fast det påstådda offret inte upplevt sig ha blivit trakasserad.
Toppidrottschefen Mika Lehtimäki fick en skriftlig varning för osakligt beteende. Enligt Yle Urheilus uppgifter, som HBL kan bekräfta, handlade det dock om åratal av trakasserier. Lehtimäki hade bland annat utnyttjat sin maktposition, då han sagt sina offer att han kan hjälpa dem framåt i karriären. Vuohijoki befann sig inte i en likadan position i förhållande till de välavlönade ishockeyspelarna.
– Med lite sunt förnuft så tävlar Vuohijoki i viktklassen under 60 kg. Ishockeyspelarna väger 80-100 kg. Det måste ha varit en mycket exceptionell situation för att en ishockeyspelare skulle ha upplevt det som trakasseri. Givetvis om språket är mycket osakligt, men det låter lite konstigt, säger Rauste.
– Fallet väcker förundran, det går inte att bestrida.

Olympiska kommittén gjorde en utredning redan efter OS, men Vuohijoki fick veta om saken först förra veckan. Borde inte OK ha meddelat henne om hon är misstänkt?

– Det låter lite onormalt, men det finns inga regler för en informell utredning. Normal praxis är nog att först fråga den som är misstänkt, och först om den misstänkte bestrider anklagelserna leta fram vittnen och bevis.

Kan man ändå kräva att en medlem av Olympiska kommitténs styrelse uppträder värdigt i offentligheten?

– Givetvis, en som åker till OS för att representera Olympiska kommittén borde uppträda föredömligt. Om det förekommit osakligt beteende, skulle det kunna ha skötts genom att Vapaavuori gått igenom saken muntligt med Vuohijoki.
Vuohijoki mötte Vapaavuori och Olympiska kommitténs HR-ansvarige efter att ha blivit informerad om misstankarna förra onsdagen. Då sade Vapaavuori att misstankarna inte leder till ytterligare åtgärder. Under torsdagens presskonferens sade Vapaavuori dock att det finns ytterligare ett fall av misstänkt trakasseri i Olympiska kommitté. Han bekräftade för Vuohijoki att han avsåg henne. Vuohijoki ville därför rentvå sitt namn, gå ut med saken i offentligheten, och gjorde en anmälan till Suek.
Olympiska kommittén har också bett Suek utreda Lehtimäki-fallet, så nu är det två etiska utredningar på gång som gäller OK. Inledningsvis behandlade Olympiska kommittén Lehtimäki internt, men efter årsskiftet har dock Suek rätt att inleda en etisk utredning på eget initiativ.
Suek har inte samma befogenheter som polisen har av tvångsmedelslagen, men kan höra de inblandade parterna, och bedöma om det begåtts ett brott mot de etiska reglerna inom idrott. Eftersom Lehtimäkis fall skedde på förra årets sida, är det Olympiska kommitténs styrelse som beslutar om eventuella sanktioner ifall Sueks utredning tyder på en allvarlig etisk förbrytelse. Vuohijokis fall kan däremot prövas av idrottsrörelsens nya disciplinnämnd, som ännu inte behandlat ett enda fall.
– Vuohijoki kan bli disciplinnämndens första fall, men jag är inte övertygad om att det går så långt, eftersom det inte finns någon som upplever sig vara offer, säger Rauste.
Eventuella sanktioner kan vara en tillsägelse, en varning eller en avstängning. Det gäller både Lehtimäki och Vuohijoki.

ANDRA LÄSER