Marika Lagercrantz är nyfiken på Finland

Marika Lagercrantz skulle gärna jobba i Finland ett par år. I väntan på anbud gästspelar hon på Hanaholmen under veckoslutet.

Marika Lagercrantz har arbetat som skådespelare hela sitt liv. Hon är nu aktuell i kabarén Det blå pianot och ger några smakprov ur kabarén under fredagens uppträdande på Hanaholmen.
Regissören Hilda Hellwig gav en gång Marika Lagercrantz anbudet att medverka i en pjäs på Svenska Teatern. Lagercrantz blev glad men glädjen var kortvarig.
– Av någon anledning förföll projektet, konstaterar Marika Lagercrantz dystert per telefon från Stockholm.
– Jag skulle så gärna arbeta i Helsingfors i ett eller två år innan jag går i pension.
En anledning till intresset för Helsingfors och finländsk kultur är Marika Lagercrantz finlandssvenska mamma Martina (född Ruin). Tack vare moderns rötter tillbringade familjen Lagercrantz somrarna på släktön i Ingå skärgård. I dag har Marikas yngste bror David Lagercrantz tagit över sommarstället.
Nyfikenheten på Finland är ett tema när Marika Lagercrantz på fredag gästspelar på evenemanget Nordiska nätter på Hanaholmen.
– Jag vill veta hur de finländska kulturarbetarna ser på sitt arbete, konstaterar Lagercrantz.
Ett annat tema som intresserar är #metoo. Marika Lagercrantz var en av initiativtagarna till det svenska skådespelaruppropet #tystnad tagning. Drygt 800 skådespelare deltog i uppropet där man vittnade om sexuella trakasserier och övergrepp i den svenska teatervärlden.
Uppropet bar frukt, säger Lagercrantz i dag.
– Positionerna förändrades och det är helt underbart. Jag undrar om det i Sverige var så att våra manliga genier Ingmar Bergman och August Strindberg länge fick ange tonen.
– Nu är jag väldigt intresserad av att höra hurudant läget är i den finska teatervärlden.
Marika Lagercrantz har arbetat som skådespelare ända sedan hon var barn, med undantag för några år som kulturråd vid den svenska ambassaden i Berlin 2011–2014. Under 1970-talet arbetade hon med gatuteatergruppen Jordcirkus, senare har hon jobbat på bland annat Riksteatern, Dramaten och Stockholms stadsteater.
I Jon Lindströms film Drömmen om Rita spelade Marika Lagercrantz huvudrollen och belönades med en Guldbagge.
– Jag har Jon att tacka för min filmkarriär, säger Lagercrantz.

Tysk poetissa

Under åren i Berlin fick Lagercrantz höra talas om den tyska poeten Else Lasker-Schüler, judinna och pacifist, och blev intresserad. Resultatet är kabarén Det blå pianot som hade premiär på Östgötateatern i slutet av september och som möttes av lysande recensioner.
– Vi är så lyckliga att vi dansar fram! Stockholmsteatrarna trodde inte på kabarén men Östgötateatern vågade nappa.
Pjäsen utspelar sig på Romanischen café i Berlin 1913. Kaféet var ett favorittillhåll för den tidens intellektuella elit och här trivdes även Else Lasker-Schüler.
– Hopp och framtidstro rådde men bara några månader senare bröt första världskriget ut, konstaterar Lagercrantz.
I kabarén spelar Marika Lagercrantz huvudrollen som Else Lasker-Schüler och beskriver henne som en av Europas första performanceartister.
– När nationalismen ökade och tyskarna började kalla judarna för asiater klädde Else ut sig till prins Yussuf. Och när hon fick höra att en kvinna inte kan skriva poesi klippte hon håret kort, klädde sig i kostym och skjorta.
De sånger som framförs i kabarén hat tonsatts av pianisten Elise Einarsdotter. En del av dem kommer duon att uppföra när de på fredag uppträder på Hanaholmen.

Nordiska nätter med flera genrer

Nordiska nätter arrangeras på Hanaholmen fredagen den 5 och lördagen den 6 oktober. Utbudet är brett och består av föreläsningar, konserter, små shower och matlagning, bland annat. Här några axplock ur programmet:
Nobels fredspristagare offentliggörs på fredag. Fredspriset diskuteras i samband med en diskussion om sambanden mellan vatten och konflikter. Medverkande är Jakob Granit, Åge Grutle och Tuija Talvitie, fredag 5.10 klockan 16.15.
Josef Frank och historien om Svenskt Tenn presenteras på en föreläsning av Per Aldén, fredag 5.10 klockan 17.30.
Marika Lagercrantz uppträder på Nordiska nätter på Hanaholmen med två programpunkter – dels en visafton tillsammans med pianisten Elise Einarsdotter fredag 5.10 klockan 18.30, dels en kultursalong fredag 5.10 klockan 20.00.
Pianisten Janne Mertanen, känd för sina tolkningar av Chopin, avslutar fredagens program, klockan 21.00.
Litteraturpromenaden Poesi på rymmen arrangeras både fredag och lördag, med flera vandringar per kväll. Medverkande är poeterna Gerdur Kristny, Bob Hansson, Kjersti Bronken Senderud och Claus Høxbroe.
Brexits betydelse för Norden debatteras på lördagens första programpunkt. I panelen sitter ambassadörerna Charlotte Laursen och Anders Ahnlid samt ekonomivetaren Sixten Korkman. Lördag 6.10 klockan 16.00.
En barnboksdag arrangeras i anslutning till Nordiska nätter. Barnboksförfattarna Måns Gahrton och Johan Unenge diskuterar under ledning av Janina Orlov lördag 6.10 klockan 17.00. Flera finländska barnboksförfattare uppträder under dagen, ett smakprov på operan Tomtebobarnen utlovas och ett Muminrum finns att beskåda.
Ingmar Bergmans reklamfilmer visas nonstop lördag 6.10 klockan 17–19.
Duon Claes Andersson och Julia Korkman avslutar hela evenemanget med konserten Kvar i mig, lördag 6.10 klockan 21.00.

ANDRA LÄSER