Läsare om tinnitus: Jag har en liten blyg fågel som hör av sig ibland

En morgon för 16 år sedan vaknade Tomas med ett högfrekvent pipande i huvudet. Någon orsak till ljudet kan han inte komma på. Anders vet att arbetspassen på en isbrytare var avgörande för hur det gick med hörseln.

Thorbjörn, 60+, HR-konsult, Tallinn:

Fläkten. När jag är övertrött hör jag ett ljud som en lågfrekvent fläkt på ungefär 300 hertz. Täcker allt prat på normal volym och gör musik till ett färglöst surr. Det började när jag jobbade på Sverigebåtarna i ständigt bakgrundsljud.


Ulla-Britt, 70, pensionerad finansieringschef, Borgå
Gnisslet. Det är ett högt gnissel dygnet runt som ibland bedövar halva huvudet. Hörseln har försvunnit på samma år. Det har gnisslat i fem år. Jag har en bakomliggande neurologisk sjukdom. Jag har ett läckage av ryggmärgsvätska och har också svår huvudvärk.


Bengt, 63, ex-lärare och jordbrukare, Lovisa:

Nattpipet. Jag slutade som lärare vid 61, delvis på grund av tinnitus. Betongväggarna i skolan gjorde det olidligt. Värst är att jag måste sluta spela. Piano, trummor och elgitarr är olidliga. Stress höjer ljudet, men värst är det när jag vaknar på natten.


Henri, 43, låtskrivare, musikproducent, London:

Sedan barn. Min mormor visade en artikel om tinnitus när jag var nio år, och jag insåg att det piper. Hade inte tänkt på det före det. Ensamma stjärnklara nätter kan det vara frustrerande att det aldrig är helt tyst. Och vid ett pianopianissimo på en konsert kan jag ju önska att pipet inte var där.


Henrik, 59, kommunikatör, Esbo:
Sus och syrsor. Rockkonserter är inte längre njutbara – ljudet blir en enda gröt, faktiskt värre med öronproppar än utan. Och ibland hör jag "syrsorna" mitt i vintern.…


Simon, 36, reklamdesigner, Helsingfors:
Höga klustret. Som tonåring hade jag skräck att mista hörseln. Min tinnitus var instabil i början och kunde dagar i sträck vara outhärdlig. Tror ändå inte det kom sig av att jag spelade punk. Redan då var jag noga med att skydda hörseln.


Lena, 76, pensionerad tv-regissör, Esbo:
Ärterna i kastrullen. Helt olidligt för tio år sedan, lät som om man hällde torkade ärter i en kastrull. Aktiverades av rinnande vatten eller av spolande på wc. Hemsk åkomma. Jag lyckades bli av med det efter några månader men har haft ett återfall.…


Jan-Erik, 54, översättare, Helsingfors:
Vilken låt? Det var värst för några år sedan, två orena toner alternerade helt slumpmässigt med varandra just när man skulle gå och lägga sig – "vilken låt spelas nu?". I somras var jag praktiskt taget döv ett tag. När jag vaknade på midsommardagen kunde jag inte höra fåglarna sjunga. Märkvärdig upplevelse att vakna till en helt tyst värld. Men så har det lättat.


Hans, 76, pensionerad biskop, Vanda:

Fågeln. Jag har en liten fågel som hör av sig ibland med en blyg och försiktig liten sång. Den håller på några minuter och drar sig sedan tillbaka till nästa månad.


Kim, 61, byggentreprenör, Borgå:

Transformatorn. Jag har ljudet av en gammaldags transformator som fanns i alla byar förr. Den har följt med i 45 år så jag är någorlunda van. Ibland ljud som påminner om forsar och pip som inte ens duger att ta ton från.


Anders, 71, pensionerad maskinmästare, Helsingfors:

Pipet. Jag har haft tinnitus i cirka 45 år. Största orsaken torde vara mitt jobb som maskinmästare på fartyg. I synnerhet jobbet på isbrytaren Hanse vintern 1967 var avgörande. Oljudet från fyra Wärtsilä-dieselmotorer var uppe i 100 decibel och det enda skyddet var bomullstussar som Sjöfartsstyrelsen tillhandahöll för oss maskinister. Annat hörselskydd fanns inte på den tiden. År 1983 blev jag häftigt påkörd bakifrån, fick en pisksnärtsskada och efter det blev min tinnitus värre. Nivån på min tinnitus korrelerar helt med hur spända mina nackmuskler är.
Jag prövade på lindring via hörapparater som kan ge motljud, men det passade inte mot min tinnitus, som har ett pipande ljud med 16 000 hertz frekvens.
Hörapparater klarar av att ge motljud upp till 12 000 hertz. Ibland blir jag irriterad på pipet då jag ska lägga mig. Då lyssnar jag på mindfulness-ljud eller -låtar som finns på Youtube.

Tomas, 59, ingenjör, Esbo:

16 år med hög frekvens. Jag vaknade en morgon och märkte ett högfrekvent ljud mitt i huvudet. Ingen fara, det går om snart, tänkte jag. Denna morgon var för 16 år sedan, och ljudet är exakt likadant som när det började. Ibland är ljudet lite högre, ibland lite lägre, men ingenting hjälper. Ljudnivån är störande, men inte olidlig, gudskelov. Måste vara i hjärnan då ljudet är precis symmetriskt i bägge inneröronen. Hade inte utsatt mig för höga ljud, eller något alls som kunde förklara fenomenet, och hörseln är precis som innan. Något hände med hjärnverket under natten.
Läs mera om tinnitus:
Cale Andersson har tinnitus och en extremt god hörsel
Felkopplingen tinnitus drabbar minst en av tio

ANDRA LÄSER