Svenska Dagbladet reducerar Svenskfinland till en tvetydig kärleksaffär med SFP

Svenska Dagbladet har publicerat ett gediget reportage om finlandssvenskar inför riksdagsvalet, men Ylva Perera ifrågasätter valet att framställa Svenskfinland och SFP som synonymer. I kombination med Vasas flora och fauna som ledmotiv uppstår både romantisering och reducering.

Svenska Dagbladet publicerade ett långt reportage om Svenskfinland på torsdagskvällen.
Ylva Pereraylva.perera@hbl.fi
30.03.2023 21:08 UPPDATERAD 30.03.2023 21:12
Det är ett smart drag av Anders Billing att inleda ett stort Svenska Dagbladet-reportage om finlandssvenskarnas belägenhet inför riksdagsvalet med att citera Vasas flora och fauna.
Jag minns känslan av overklighet när jag hörde bandet, då ännu bestående av Mattias Björkas och Iiris Viljanen, uppträda på en svartklubb i Göteborg 2012. Svenskarna jag trängdes med var till synes lika tagna av låtarna som jag, även om de knappast delade min erfarenhet av att ha slirat runt i Vasa och hamna på Ollis. Så funkar helt enkelt bra konst.
Men när Billing låter Björkas tolkning av The Monkees If I ever get to Saginaw again – Om jag nånsin far till Jakobstad igen – löpa genom artikeln som ett ledmotiv väcks ändå frågan om vilket Svenskfinland Billing försöker berätta.

ANDRA LÄSER