200 jobb hotade på Finnair – 120 kan sägas upp i Finland

Finnair hotar att sparka 120 personer i Finland. Lönsamheten tryter när bolagets genväg till Asien hålls stängd.

Kriget i Ukraina stängde över en natt det ryska luftrummet för västerländska flygbolag. Det har tvingat Finnair att lägga om sin strategi. Nu meddelar bolaget att 200 personer kan tvingas gå till följd av detta. 
Sören Jonssonsoren.jonsson@hbl.fi
29.09.2022 12:30
Finnair inleder omställningsförhandlingar som kan leda till att 200 personer får sparken på Finnair globalt sett. 120 av de jobben finns i Finland.
Bolaget motiverar behovet av omställningsförhandlingar med kriget i Ukraina och att bolaget inte längre kan köra sina flyg till och från Asien över ryskt luftrum. 
”Rysslands attack mot Ukraina och stängningen av ryskt luftrum som är ett resultat av den har en betydande inverkan på vår verksamhet”, säger Finnairs vd Topi Manner, i pressmeddelandet.
Cirka 770 personer som arbetar i olika chefspositioner och sakkunnigjobb omfattas av omställningsförhandlingarna. Förhandlingarna berör inte kabinpersonalen eller annan operativ personal. 
Syftet är att bygga en organisation som motsvarar Finnairs storlek efter de förändringar som har skett i företagets verksamhetsmiljö. Under de kommande åren kommer Finnair att flyga betydligt mindre än under perioden före pandemin, uppger bolaget i pressmeddelandet.
Omställningsförhandlingarna med personalen startar den 5 oktober och de beräknas pågå i minst sex veckor. Finnair har totalt cirka 5 300 anställda. 

ANDRA LÄSER