Väntad räntesänkning av Fed

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) sänker som väntat styrräntan – med hänvisning till rådande ovisshet.

Fedchefen Jerome Powell har fler saker än räntan att fundera på.
Räntan sänks med 0,25 procentenheter till intervallet 1,75 till 2 procent. Vid centralbanksmötet röstade sju ledamöter för och tre emot.
Den amerikanska styrräntan sänktes med lika mycket i slutet av juli och då var det första gången det gjordes en sänkning sedan finanskrisen 2008. Fed-chefen Jerome Powell lovade då att det inte planerades ytterligare sänkningar, men president Donald Trump har insisterat och krävt just detta i det rådande handelskriget med Kina.
Tidigare på onsdagen meddelade Fed att man skulle pumpa ut dollar till ett värde av över 1 200 miljarder kronor i det amerikanska pengasystemet, för att råda bot på en dollarbrist. Även det är nu första gången sedan 2008.
Orsaken till likviditetsbristen är inte helt glasklar, enligt bedömare. Men en orsak är att Fed de senaste åren har krympt sin balansräkning. Banken skulle behöva köpa på sig mer obligationer för att gödsla det finansiella systemet med mer kontanter i banksystemet.
Effekten av likviditetsbristen de senaste dagarna blev rejält stigande räntor när bankerna behöver ta korta lån över natten.

ANDRA LÄSER