HBL fick utmärkelse för sin namnöversättning på Estlands självständighetsdag

Experter på namnforskning har valt årets namn. Vinnare är Hufvudstadsbladets, Helsingin Sanomats och Maaseudun Tulevaisuus översatta namn som uppmärksammade Estlands 100-åriga självständighet.

HBL:s första sida 24 februari 2018.

Årets namn är Pealinnaleht, Helsingi Sõnumid och Maaelu Tulevik, skriver Helsingfors universitet i ett pressmeddelande. Att översätta namnet var ett enkelt men elegant sätt att uppmärksamma Estlands självständighet den 24 februari, enligt de 48 namnforskare som gjorde valet.

På en andra plats i namnforskarnas omröstning kom, Aaro Veli Väinämö. Presidentparet Sauli Niinistö och Jenni Haukio valde ett klassiskt finskt namn för sin son, vilket hedrar den finska namntraditionen enligt motiveringen.

På tredje plats kom stiftelsen Kompensäätiö för sitt finurliga och aktuella namn, en blandning av ordet för att kompensera och stiftelse. Kompensäätiö har grundats av De grönas tidigare riksdagsledamot Antero Vartia.

Årets namn är en hedersutnämning som väljs årligen på Helsingfors universitets namnforskningsevenemang Nimistöntutkimuksen päivät. Här kan du läsa alla nominerade namn.

ANDRA LÄSER