Flera döda efter stormen Idas framfart över östkusten – åtta omkomna i översvämningar i New York

Hundratusentals hushåll saknar ström, gator har förvandlats till floder och räddningstjänsten i New York har räddat hundratals människor. Minst 16 personer har omkommit där ovädret Ida dragit fram, från Louisiana och Mississippi i syd till USA:s nordöstra kust.

Ida har nått USA:s östkust. På bilden pumpas vatten från en källare i Oakdale i Pennsylvania.
På torsdagsmorgonen vaknade New York-borna till en klarblå himmel. Nu återstår räddningsarbete och att städa efter stormens framfart, konstaterar New Yorks borgmästare Bill de Blasio.
– Människor går igenom ett helvete. De behöver hjälp, säger han.
Minst åtta personer har bekräftats omkommit i New York där nödläge utlysts. Även i grannstaten New Jersey har nödläge utlysts, och en person har omkommit.
Värst drabbade är stadsdelarna Brooklyn och Queens. Även Manhattan har drabbats hårt. I Central park på Manhattan föll 80 millimeter regn på en timme, mer än stormen Henris regnrekord förra månaden.

"Som i djungeln"

– Jag är 50 år och jag har aldrig sett så mycket regn. Det var som att vara i djungeln, som tropiskt regn, sade Metodija Mihajlov, vars restaurang på Manhattan fått källaren översvämmad.
Omkring 40 000 hushåll i New York saknade ström på morgonen, 60 000 i New Jersey och 98 000 i Pennsylvania. Regeringens prioritet är att återställa strömmen vid USA:s södra kust, där över en miljon blev utan el när stormen först drog in, skriver CNN.
Hundratals flyg ställdes in på flygplatserna Laguardia och JFK, och flyg ställdes även in på Newarks flygplats i New Jersey.
President Joe Biden har lovat staden hjälp, meddelar guvernör Kathy Hochul.

Drar mot New England

USA:s nationella vädertjänst varnar för tornador i flera områden medan stormen drar norrut, och stora regnmängder befaras i New England under torsdagen.
Stormvindarna drog först in över Louisiana och Mississippi i början av veckan. President Joe Biden kommer att besöka det hårt drabbade Louisiana under fredagen.
De ekonomiska förlusterna efter Ida beräknas bli rekordstora – till och med större än efter orkanen Katrina 2005. Under onsdagen konstaterade en rapport från FN:s meteorologiska världsorganisation (WMO) att Ida har potential att bli den mest kostsamma väderkatastrofen någonsin.

Orkaner

Orkansäsongen i Atlanten inleds i juni och varar till slutet av november.
I snitt producerar en orkansäsong elva tropiska stormar längs USA:s kust, i Karibiska havet och Mexikanska golfen. De flesta blir kvar till sjöss, men några blir orkaner.
Orkaner graderas enligt Saffir-Simpson-skalan från 1 till 5.
När vindhastigheten överstiger 33 meter i sekunden råder orkanläge. En orkan av kategori 5 har en vindhastighet på minst 70 meter i sekunden.
Kategori 5 innebär katastrofal skaderisk där även stabila byggnader sannolikt får tak och väggar förstörda. Större delen av områden som drabbas av kategori 5-oväder blir obeboeliga i veckor eller månader efteråt.
Källa: SMHI, Royal Meteorological Society

ANDRA LÄSER