Nya kungen, begravningen och samväldet – vad händer nu? HBL:s hovexpert reder ut det hemliga protokollet

70 år, 15 premiärministrar, 20 sommar-OS och en drottning. Vad händer nu när drottning Elizabeth II är död? Hovexperten och tidigare HBL-reportern Annika Hällsten reder ut Operation London Bridge is down.

Annika Hällsten och drottning Elisabeth II.
Adam Stefánsson Högnäsadam.hognas@ksfmedia.fi
08.09.2022 21:46 UPPDATERAD 09.09.2022 08:43
"Drottningen avled stillsamt på Balmoral under eftermiddagen", skriver det brittiska hovet på sin hemsida. 
Tidigare under torsdagen uttryckte drottning Elizabeths läkare oro för regentens hälsotillstånd. Sedan dess har barn och barnbarn flockats till den ikoniska monarkens residens i Skottland, slottet Balmoral. 
"Den tillträdande kungen och drottningen kommer att stanna på Balmoral i kväll och kommer att återvända till London i morgon", lyder hovets meddelade. 
När drottningen till slut tog sitt sista andetag utlöstes en 10-dagars operation som sträcker sig världen över och markerar slutet på en brittisk era. Under åren har det sipprat ut uppgifter om den hemliga Operation London Bridge is down, reglementet för vad som kommer att ske när drottningen nu är död. 
Prins Charles blir kung så fort Elizabeth dödförklaras, men först nästa dag är det som han officiellt förklaras kung. Då finns det läckta detaljer om att alla Charles syskon ska kyssa hans hand, förklarar journalisten Annika Hällsten som följt det brittiska kungahuset i decennier. 
I London hedras drottning Elizabeth II minne på Piccadilly Circus
– Det första som händer för en vanlig britt är att det blir 10-dagars sorgeperiod. Då spelar antagligen BBC sorgemusik mest hela tiden, dans på pubar blir förbjudet och ställen som karaokebarer får inte hålla öppet, säger Hällsten. 
Den nyblivna premiärministern Liz Truss, som välkomnades av drottningen för bara två dagar sedan, fick enligt det hemliga protokollet veta om drottningens död med kodorden "London Bridge is down". Därefter gavs beskedet till parlamentet och samväldets överhuvuden informerades. 
– Det man kan räkna med är att fler länder kommer att lämna samväldet. Några länder har redan lämnat och det är nog flera som står på tur och som kanske bara har väntat på att hon ska dö.

Den nya kungen 

Prins Charles kommer antagligen att bli kung Charles III. Vid sin kröning kan han välja vilket namn som helst, men enligt tradition är det förnamnet eller kunglighetens andranamn. 
– Charles, som fyller 74 år det här året, är åtminstone förberedd. Han kommer antagligen att ha tydliga önskemål om sin egen kröning. Prinsen är ganska sparsam av sig så kröningen kommer säkert inte att bli lika glansfull som kungakröningar tidigare har varit.
Den nya drottningen heter Camilla, något som inte alls var säkert bara för några år sedan. Men att Camilla ska få titeln drottning kommer på Elizabeths egen begäran.
– Charles fru Camilla kommer att bli drottning, och kommer att tituleras drottning. När Charles och Camilla gifte sig sades det att hon aldrig kommer att bli drottning, bara prinsessa, för att hålla folket lugna.

Hur tror du att Charles kommer att tas emot som kung? 

– Jag tror att han kommer att tas bättre emot nu än om han skulle ha blivit kung för tio år sedan. Då var folk fortfarande väldigt arga över skilsmässan och tyckte att han betett sig illa mot prinsessan Diana. Camilla har varit en så hårt arbetande fru och kom så bra överens med drottningen att Elizabeth har bestämt att hon ska tituleras drottning, säger Hällsten och fortsätter:
– Charles tror jag kommer bli någorlunda populär, delvis tack vare Camilla.

Hur blir begravningen?

Charles kommer under de närmaste dagarna att resa runt Storbritannien för att presentera sig som kung. Samtidigt är det någon som i grym fart ska planera begravningen.
Drottningens begravning kommer att hållas i Westminster Abbey i London. Enligt Operation London Bridge is down ska begravningen ske tio dagar efter hennes död. Hur begravningen kommer att se ut vet man inget om, säger Hällsten. 
– Men kistan förs till S:t George kapell där Elizabeth begravs intill sin man prins Philip. 
Drottning Elizabeth II och prins Philip efter sin förlovning. 
Utanför Buckingham Palace kommer det blomsterhav som redan nu breder ut sig att växa enormt, spår Hällsten. Men också här i Helsingfors kommer antagligen folk att köa till Storbritanniens ambassad för att skriva i kondoleansboken. 
– Begravningen kommer att bli en megahändelse. Det var prins Philips begravning, prinsessan Dianas sågs av en miljard människor. Det kommer att vara fruktansvärt många människor som tittar på Elizabeths begravning, det kan man lugnt räkna med.

Slutet på en era

Elizabeth var en monark vars like vi inte kommer att se igen, i alla fall inte under en lång tid. Efter hennes död tror Hällsten att stödet för monarkin kommer att sjunka, men inte tillräckligt mycket för att någon ska få för sig att avskaffa den.

Hur kommer framtiden att minnas Elizabeth?

– Hon kommer att gå till historien som en plikttrogen arbetsmyra, hade hon inte varit det så hade hon stigit åt sidan för länge sedan, säger Hällsten.
– Hon var också ung när hon blev kär i prins Philip, de var gifta i 74 år. Det är inte många som kommer upp till sådana tal. Man kommer komma ihåg deras stora kärlek.

ANDRA LÄSER