Finland och Ryssland begränsar gränsövergångarna

Finlands president Sauli Niinistö träffade Vladimir Putin i Moskva i kväll. De är överens om att begränsa gränsövergångarna på två ställen längs den finsk-ryska gränsen för att hindra uppenbart ogrundade asylsökande från att ta sig till Finland.

Gränsfrågor på agendan. President Sauli Niinistö sade sig vara mycket nöjd med hur vladimir Putin har agerat efter telefonsamtalet.
– På grund av de europeiska sanktionerna har våra ekonomiska relationer med Finland lidit. År 2014 minskade vårt handelsutbyte med 15 procent, följande år med 40 procent, konstaterade Vladimir Putin nästan omedelbart då han inledde presskonferensen tillsammans med Finlands president Sauli Niinistö.
De båda presidenterna träffades på Putins residens Novo-Ogarjovo utanför Moskva. I luften låg framför allt två frågor. En handlar om västvärldens sanktioner mot Ryssland, den andra om gränsövergångarna mellan Finland och Ryssland.

Ryssland letar efter sprickor

Innan sanktionerna infördes var Ryssland en av Finlands viktigaste handelspartner. Moskva vet att det är i Finlands ekonomiska intresse att sanktionerna avskaffas, och letar därför efter sprickor. Niinistö höll dock fast vid att Finland står bakom sanktionerna. När den statskontrollerade Rossija-kanalen frågade Niinistö om det inte är ett problem för Finland att EU-kommissionen tvingar alla medlemmar att gå med på sanktionerna rättades han omedelbart.
– Det är inte EU-kommissionen som bestämmer om sanktionerna. Europeiska rådet gör det enhälligt, alla länder måste godkänna dem. Sanktionerna har onekligen minskat vår handel med Ryssland. Alla är säkert överens om att det vore bra att bli av med sanktionerna – bara Minskavtalet respekteras, svarade Niinistö.

"Vi bryter inte avtal"

På journalistens fråga om det inte är ett faktum att Finland har ett mycket större handelsutbyte med Ryssland än till exempel Portugal svarade Niinistö så här:
– Vi finländarna är enkla att ha att göra med ur den synvinkeln att vi inte jämför fördelar. Vi agerar som man har kommit överens om. Nu satsar vi på områden som ligger utanför sanktionerna i stället.
Kring årsskiftet började asylsökande personer plötsligt strömma över ryska gränsen till Finland. Många av hade bott i Ryssland i tiotals år och saknade uppenbara asylskäl. Ryssland släppte dem över gränsen trots att de saknade Schengenvisum – vilket man aldrig har gjort tidigare. Den här frågan är vi det här laget löst, bedyrade både Putin och Niinistö.
– För en tid sedan fick jag ett samtal av Finlands president. Han tog upp dessa gränsproblem och bad oss att lösa dem. Som ni ser är det precis vad vi har gjort. Under januari-februari passerade 1 700 asylsökande gränsen, i dag handlar det bara om några enstaka fall. Gränsstationerna vid Salla och Raja-Jooseppi (i norra Finland) kommer vi nu att stänga för alla utom för finska och ryska medborgare, sade Putin.
Han höjde dock ett varningens finger.
– Personer som ansöker om asyl i Finland och blir avvisade kan vi inte längre ta emot om deras ryska visum har gått ut. Den här typen av problem har vi haft med Norge.
Niinistö sade sig vara mycket nöjd med hur Putin har agerat efter telefonsamtalet.
– Vi är nöjda över hur ni har beaktat våra önskemål. Informationsbyte är viktigt i instabila tider, sade han till Putin, som nickade.

Putin uppskattar Fortum

I slutet av presskonferensen passade Putin ännu på att ta upp de affärsprojekt mellan Finland och Ryssland som fortfarande är aktuella.
– Vi ser till exempel att Fortum planerar investeringar på 4 miljarder euro i Ryssland. Rosatom inleder snart sitt kärnkraftsverkbygge. Jag kan intyg att vi på båda sidor förstår hur viktiga våra ekonomiska relationer är och vi jobbar för dem så hårt det bara är möjligt i dagens förhållanden.
Niinistö avslutade Moskvabesöket med att äta middag med Putin. Han återvänder till Finland på onsdag.
ANDRA LÄSER