Helanders lättnad: Ingen allvarlig ryggskada

Spjutkastaren Oliver Helander tvingades avbryta finalen i Kalevaspelen efter bara ett kast då han drabbades av kramp i ryggen. En läkarundersökning på måndagen avslöjade ändå ingen skada, vilket betyder att Helanders EM-resa inte är i fara.

Oliver Helander gjorde bara ett kast i finalen i Kalevaspelen där han kom sjua på anspråkslösa 76,22. 
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
08.08.2022 19:27 UPPDATERAD 08.08.2022 19:38
Då Oliver Helander bara fick ett kast på dryga 76 meter gjort i spjutfinalen i Kalevaspelen hopade sig orosmolnen över medaljkandidatens EM-medverkan. Efter finalen berättade 25-åringen att hans rygg krampat och att han sannolikt skulle träffa en läkare på måndag.
På måndag eftermiddag kom Helander med ett lättande besked i ett inlägg på Instagram.
"Kalevaspelen gick inte som jag hade hoppats. Det grämer eftersom kroppen kändes bra och jag hade förhoppningar om att jag skulle ha haft ett riktigt långt kast på kommande. I dag fick jag ändå positiva nyheter efter att en magnetundersökning inte visade någon allvarligare skada. Siktet är inställt på EM och mycket längre bågar", skriver Helander.
Enligt Helanders tränare Tero Pitkämäki betyder krampen små förändringar i EM-uppladdningen.
"Det blir lite annorlunda då vi inte gör något vi planerat under 2-3 dagar. Men utgångsläget inför München är relativt bra. När det blir tävlingsdags borde det här problemet inte finnas kvar", säger Pitkämäki i Friidrottsförbundets pressmeddelande.
Helander är tvåa i Europastatistiken med personbästa 89,83 som han kastade i Åbo i mitten av juni. Sedan dess har den skadeförföljda spjutkastaren tävlat sparsamt och inte genomfört samtliga kastomgångar i en enda tävling.
Spjutkvalet står på EM-programmet på fredag nästa vecka, finalen går av stapeln två dagar senare.

ANDRA LÄSER