Marthaförbundet tipsar: En pepparkaksvärld med pepparkakstält

Vad sägs om att skapa en liten pepparkaksvärld med små pepparkakstält för att höja julstämningen? Tälten både monteras och dekoreras med kristyr och är därför barnvänligare än montering med smält socker. Dekorera tälten med olika mönster enligt egen fantasi. Lite försiktighet kan behövas vid monteringen så att inte dekorationen förstörs. Bygg upp en liten värld exempelvis på en bricka, ett skärbräde eller på en hylla i vitrinskåpet.

För att ge mer liv åt pepparkaksvärlden kan den dekoreras med material från skogen så som kottar och kvistar. Juliga element kan också tas in med hjälp av små figurer, skapa exempelvis egna ätbara julfigurer i marsipan.
06.12.2022 10:17
Pepparkaksdeg
1 dl sirap
2 dl socker
1 msk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk nejlika
1 tsk ingefära
150 g smör
¾ tsk matsoda
6 ½ dl vetemjöl + mjöl till utbakning
Blanda socker, sirap och kryddor i en kastrull. Värm upp under omrörning tills det börjar koka. Ta bort kastrullen från spisplattan.
Skär smöret i bitar och tillsätt i kastrullen. Rör om tills smöret är smält. Häll över smeten i en skål och låt svalna.
Blanda mjölet med matsodan. Rör ner i smeten lite i taget. Nu skall degen vila ett dygn i kylskåp. Degen kan sättas i en hushållspåse så är det lättare att hantera den följande dag.
Utbakning:
Rita en egen mall med ungefär samma proportioner som mallen på bilden.
Kavla ut en del av degen rätt tunt på ett mjölat bakbord. Använd ordentligt med mjöl så att degen inte fastnar i bakbordet. Det brukar löna sig att lyfta degen ibland och strö mera mjöl under och ovanpå.
Placera mallen ovanpå degen och skär ut tältdelar med kniv. Varje tält består av tre delar och i den ena delen kan man skära ut tältets öppning. Skär ut så många tält som du vill laga. Placera tältdelarna på plåtar med bakplåtspapper.
Skär också ut små pinnar som kan sättas på toppen av tälten, men grädda på en skild plåt eller ta ut dem tidigare eftersom de är små delar som gräddas snabbare.
Grädda delarna i 200 grader i cirka 5–8 minuter. Låt svalna. Använd gärna varmluftsugn om du har, så blir det effektivare användning av ugnen, men kom ihåg att sänka temperaturen till 175 grader.
Montering & dekoration
Kristyr:
2 msk äggvita (cirka 1 äggvita)
Cirka 3 ½ dl florsocker
Vispa äggvita och florsocker till kristyr med elvisp. Kontrollera kristyrens konsistens, den skall hänga kvar på elvispen och inte rinna av. Om kristyren blir för tjock så att den inte går att spritsa eller fäster så kan några droppar vatten tillsättas.
Fyll en del av kristyren i en spritspåse och lämna resten i skålen.
Spritsa först dekorationen på tältdelarna. Bred därefter ut kristyr på kanterna till tältens långsidor.
Tryck ihop delarna vartefter så att de hålls ihop. Doppa tältpinnar i kristyren och tryck fast på toppen av tälten.

ANDRA LÄSER