"DIT NÄSAN PEKAR" Sommarens häftigaste elbilsäventyr går genom Europa

Läsarna är med som aldrig förr i Stefan Lundbergs och fotograf Leif Weckströms Sommaräventyr 2017. Vart vi är på väg får ni gissa er till. De som gissar rätt har chans att vinna högklassiga pris. Starten går tisdagen den 6 juni klockan 11 utanför det nya badet Allas Sea Pool vid Salutorget.

Häng med! Vi startar kl 11 den 6 juni från Alla Sea Pool vid Salutorget. Det vankas kaffe, läsk och depåsnack.

– Som vanligt har jag ingen aning om vad jag ger mig in på, säger Leif inför starten.

Det är mer sant än någonsin. Den enda som vet vart vi är på väg är jag, Stefan.

Fordonet kan vi däremot avslöja redan nu. Vi åker elbil. En Tesla Model S som går enbart på elström ska föra oss till spektakulära och härliga platser – runtom i Europa.

– HBL har bjudit på Sommaräventyr av olika slag de senaste femton åren.

– För tre år sedan åkte Stefan & Leif med en Yamarin DC 79 motorbåt i seglaren och författaren Göran Schildts kölvatten till Italien.

– Följande år företog de en nostalgisk cykeltur genom insjö-Finland.

– I fjol vandrade Stefan den 840 km långa pilgrimsvandringen Camino del Norte till Santiago de Compostela i Spanien.

Resan företas i tio huvudetapper. Inför varje etapp ger vi er, bästa läsare, några kluriga tips. Med hjälp av dem hoppas vi att åtminstone några av er ska gissa rätt. Det kan vara frågan om en stad eller en plats. Åt dem som också går in på HBL.fi ger vi som en liten belöning ytterligare ett tips.

Sommaräventyret kommer att bli ett av de största praktiska testen på hur elbilen fungerar i praktiken. Kan man ta sig fram med en sådan var som helst på vår kontinent?

– Jag hoppas du vet var laddningsstationerna ligger, säger en misstänksam Leif.

Nej, jag vet inte. Men bilen vet. Teslans navigationssystem skryter med att den inte bara kan peka ut var närmsta laddningsstolpe finns, den kan också berätta för oss hur många kilometer vi "har kvar" i batteriet när vi når stolpen och hur lång stund vi måste ladda batteriet för att nå fram till vår destination. Navigatorn kan också berätta hur många av laddningsuttagen som är lediga för tillfället.

Hur klok är bilen?

Det ska bli intressant att se om bilen är så klok som det sägs.

– Må den inte vara klokast av oss tre, säger Leif.

"Dit Näsan Pekar". I år sitter läsarna inte bara med i baksätet. Alla kan delta i tävlingen "Dit Näsan Pekar" och gissa vart i Europa Stefan och Leif är på väg. Det blir tio etapper, tio tävlingar och fina pris.

Teoretiskt kan den ta oss nästan 400 kilometer på en laddning. I praktiken förkortas sträckan betydligt om vi kör fort på motorvägarna. Då gäller det att vara smart och hitta lämpliga laddningsställen medan vi tar lunch- eller kaffepaus.

Det finns länder där laddningsstationerna ligger tätt och det finns länder där de så gott som saknas. Vi ska åka igenom bägge sorter. Med oss har vi stickkontakter för både supersnabb laddning, långsam laddning och snigeldito.

En del av platserna vi åker till är förstås bekanta för läsarna, men också där ska vi försöka hitta något skoj utöver det vanliga. Så tror jag att vi åker till platser som ligger lite utanför den vanliga bilturistens karta ...

Leif har ingen aning om hur mycket han kommer att få jobba. Men redan nu är jag säker på att han inte kommer att kunna fotografera sig mätt på allt.

Det ska bli både spänning – i alla bemärkelser – och kultur, historia och nöje. Och känner jag Leif och mig rätt så blir det också en del rådd och förvecklingar.

Om strömmen tar slut så hoppas vi i alla fall att humöret hinner till.

Vår första rapport lämnar vi om ungefär en vecka. Sedan börjar de droppa in efter hand så att ni kan följa med oss – nästan – i realtid med artiklar och bloggar. En månad räknar vi med att odyssén ska ta.

Nu kör vi! Leif Weckström och Stefan Lundberg tar läsarna med i elbil till spännande och speciella platser i Europa.

Kom för all del ner till Allas Sea Pool klockan 11 tisdagen den 6 juni. Vi bjuder på kaffe, läsk, "depåsnack" och en överraskningsgäst. Starten sker sedan med dunder och brak.

En månad. I minst en månad får vi följa med HBL-duons äventyr i Europa. Tar strömmen slut kan följetongen bli låååång ...
ANDRA LÄSER