Stoltenberg: Inte nödvändigt att Finland och Sverige går med i Nato samtidigt

Huvudfrågan är inte om Sverige och Finland ratificeras tillsammans. Huvudfrågan är att de ratificeras som fullständiga medlemmar så fort som möjligt, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivfoto.
14.02.2023 10:52 UPPDATERAD 14.02.2023 13:17
Något nytt inom inträdesprocessen för de två länderna väntas dock inte under veckans Nato-möte. Och Jens Stoltenberg vill heller inte svara på frågan om det kan bli aktuellt att exempelvis ta in Finland före Sverige, om Turkiets motstånd mot att säga ja till Sverige håller i sig.
– Huvudfrågan är inte om Finland och Sverige ratificeras samtidigt. Det viktigaste är att båda blir fullvärdiga medlemmar i Nato så snart som möjligt, säger Jens Stoltenberg.
Inför Natos försvarsministermöte i Bryssel på tisdagsmorgonen fick Stoltenberg frågor om den hackande Natoprocessen.
– Jag är övertygad om att bägge länder blir fullvärdiga medlemmar och jag jobbar hårt för att få igenom ratificeringen så fort som möjligt, säger Stoltenberg.

Turkiet blockerar

Turkiet fortsätter att blockera ett svenskt Natogodkännande och landets president Recep Tayyip Erdogan har öppnat för att bara godkänna Finland.
Sveriges och Finlands statsministrar Ulf Kristersson och Sanna Marin försäkrade tidigare i februari att länderna ”gör resan tillsammans” och ”hand i hand”.
Uppgifter i finländska medier har dock gjort gällande att Finland kan tänka sig att gå före in i Nato utan Sverige.

Avgörande läge

”Ett avgörande läge för vår allians” är en mening som Stoltenberg har använt flitigt under det senaste året. Och han gör det även i dag, när medlemsländernas försvarsministrar samlas i Bryssel.
– Nästa vecka är det den första årsdagen av det här förfärliga kriget i Ukraina. Vi ser inga tecken på att (Rysslands) president Putin förbereder sig för fred – utan bara det motsatta: han förbereder sig för mer krig, säger Stoltenberg till den församlade presskåren vid Natohögkvarteret.
Punkt ett på veckans agenda är ett särskilt möte inom den så kallade kontaktgruppen för Ukrainas försvar, ofta kallad Ramstein-gruppen efter den Natobas i Tyskland där det första mötet hölls.

Lager att fylla

Mycket på det mötet kommer att handla om att fylla på allehanda lager, snarare om att utlova nya saker.
– Det är extremt viktigt att alla de vapensystem som vi redan levererat fungerar som de ska. Vi behöver ammunition och reservdelar. Det här är en stor utmaning för Natoländerna, säger Stoltenberg.
Om det blir en diskussion om att framöver även leverera stridsflygplan – som Ukraina önskat – återstår att se.
– Frågan om flygplan är inte den mest akuta just nu. Men det är en pågående diskussion. Vi har ständiga samtal bland medlemsländerna om vad som behövs, säger generalsekreteraren.

Fakta | Nato-mötet i Bryssel

Natos försvarsministrar samlas under veckan för ett tvådagarsmöte på högkvarteret i Bryssel.
Mötet inleds klockan 10 på tisdagen med ett specialmöte, lett av USA:s försvarsminister Lloyd Austin, inom kontaktgruppen för Ukrainas försvar – ofta kallad Ramstein-gruppen, med anledning av den flygbas i Tyskland där det första mötet hölls i fjol.
Själva Natomötet leds i sin tur av generalsekreterare Jens Stoltenberg och består av en sittning på tisdagskvällen och en på onsdagsförmiddagen, följt av en avslutande presskonferens med Stoltenberg kl 12.45 på onsdag.
För Sverige – som deltar via sin ”invitee-status” som inbjuden medlem – deltar försvarsminister Pål Jonson (M).
Källa: TT

ANDRA LÄSER