HBL:s sportchef Filip Saxén får statens jämställdhetspris

– Det är nog inte "marknaden" som styr över rapporteringen från idrottsevenemang, det är någon som har fattat aktiva beslut, någon som anser att herridrott förtjänar mer synlighet än damidrott. Det kan och ska vi journalister ändra på, säger Filip Saxén.

Filip Saxén på HBL:s sportredaktion får statens jämställdhetspris Karlatag 2020 för att redaktionen kontinuerligt ger dam- och herridrotten lika mycket utrymme i tidningens bevakning.
Petra Miettinen
09.12.2020 15:30 UPPDATERAD 09.12.2020 18:10
HBL:s sportchef Filip Saxén är mycket glad över onsdagens stora utmärkelse, statsförvaltningens jämställdhetspris Karlatag 2020 (Miehen työ). Filip Saxén tilldelas priset för att han lyfter fram de jämställdhetsproblem som finns inom idrotten, allt från finansiering till etiska problem, och för att HBL kontinuerligt bevakar dam- och herridrott på lika grunder.
– Det känns jättebra att HBL:s satsning på en jämställd idrottsrapportering uppmärksammas med ett stort pris. Att vi skriver lika mycket om damidrott som om herridrott har blivit en naturlig del av sportens sätt att arbeta på redaktionen, säger Filip Saxén.
Det är ganska exakt tre år sedan Filip Saxén i egenskap av sportchef tog upp saken till diskussion med sina kolleger och chefredaktören Susanna Landor – tänk om HBL skulle ge damidrotten och då speciellt inom lagidrott, samma utrymme i tidningen som herridrotten får?
– Det var en intervju med fotbollspelaren Linda Sällström, Finlands genom tiderna bästa målskytt på landslagsnivå och då räknar jag med både damer och herrar, som fick mig att tänka i nya banor. Och jag är jätteglad över att Hufvudstadsbladets ledning med Landor i spetsen gav oss tillstånd att satsa på en jämlik sportbevakning. Sedan början av 2018 har vi satsat på att behandla dam- och herridrott på lika villkor i HBL, berättar Saxén.

Explosion i responsen

Det här har väckt känslor bland läsarna, på samma sätt som sporten i sig väcker många känslor. Filip Saxén har fått ta emot mycket respons av läsarna, både positiv och negativ.
– Det är klart att alla läsare inte har varit nöjda, de som är vana att följa bara herrfotboll och läsa om det i tidningen kan inte förstå varför HBL plötsligt skriver om damfotboll, det kunde inte intressera dem mindre. Men det vi gör är inget konstigt, vi gör helt enkelt journalistiska val – idrotten är oberoende av om den utövas av män eller kvinnor. En manlig idrottares historia är inte intressantare än en kvinnas, vi kan berätta om dem bägge, säger Saxén.
Han tar tacksamt emot all slags respons. Det är alla gånger bättre att det tidningen skriver om berör folk så mycket att det hör av sig än att ingen reagerar.
– Den positiva responsen har varit fantastiskt, jag har fått mejl av kvinnliga idrottare från gräsrotsnivå till landslagsspelare som har tackat mig för att HBL äntligen synliggör damidrotten. Den bästa feedbacken kom från en pappa med två döttrar som tidigare aldrig läste sportsidorna i tidningen – nu står han som nummer tre i kön för att få läsa sin tidning, efter sina flickor. Det berättar om att vi gör något rätt, säger Filip Saxén med värme i rösten.

Gemensamma mästerskap?

Han hoppas och önskar att HBL:s linje ska sprida sig till andra sportredaktioner också. Han ser fram emot den kommande lagändringen som tar ställning till vilka idrottsevenemang som är samhälleligt så viktiga att de borde visas i tv, för där kommer jämställdhetsaspekten att beaktas mera än nu.
– Vi har ju exempel på idrottsgrenar där män och kvinnor får lika mycket synlighet, som friidrott och skidåkning. De största bristerna finns inom lagsporter. En lösning på problemet kunde vara att ordna gemensamma mästerskap för damer och herrar – om ishockey-VM arrangerades samtidigt och på samma plats för både damer och herrar så skulle den publik som följer herrhockey också kunna titta på damhockey, sporten skulle bli mera tillgänglig då, föreslår Filip Saxén.
Det är den statliga delegationen för jämställdhetsärenden (TANE) som har delat ut utmärkelsen Karlatag sedan 1998. Mansdelegationens ordförande Matias Mäkynen poängterar att Filip Saxén har varit ett föredöme för andra män också på det privata planet.
– Dessutom har Saxén tagit upp teman som sexuella trakasserier, utnyttjande och depression i den offentliga diskussionen. Genom att prata om dessa ämnen, som många män och pojkar tiger om, har han visat att man kan prata öppet om svåra saker, motiverar Mäkynen valet av pristagare.

ANDRA LÄSER