Att citera atombombaren är antingen klåpigt eller smaklöst, Sauli Niinistö

Det ”tveklösa agerande” vi bör minnas Harry S. Truman för är atombomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945. Han har ingen plats i högtidliga tal.

KommentarFredrik Sonck
18.05.2022 11:40 UPPDATERAD 18.05.2022 12:10
President Sauli Niinistö har under de senaste månaderna agerat klokt, eftertänksamt och förtroendeingivande. Också om man är tveksam till själva presidentämbetet, måste man medge att Niinistö i samråd med regeringen på bästa sätt demonstrerat förtjänsterna med det system den finländska grundlagen stipulerar.
I sitt tal inför Sveriges riksdag på tisdagen gjorde Niinistö ändå det anmärkningsvärda valet att citera USA:s tidigare president Harry S. Truman som i ett tal 1948 sade: ”Det finns tider i världshistorien när det är mycket klokare att agera än att tveka.”
Det finns miljoner människor – politiker, författare, filosofer, kloka barn – Niinistö kunde ha valt att citera i ett historiskt ögonblick. Men då Finland ansöker om medlemskap i en kärnvapenallians väljer vår president alltså att citera den enda ledare i världshistorien som genomfört ett kärnvapenanfall. Det ”tveklösa agerande” vi bör minnas Truman för är atombomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945.
Om det fanns något medvetet signalvärde i Niinistös referens till atombombaren Truman, är mer än jag kan bedöma. Om det finns ett sådant, är det smaklöst. Om det inte finns, är det klåpigt.
Harry S. Trumans agerande 1945 resulterade hur som helst i 130 000-220 000 människors snabba död, de flesta civila. Hans apologeter har i efterhand resonerat om att atombomberna 1945 ”var nödvändiga” för att få slut på kriget, utan att genomföra en i människoliv räknat kostsam landstigningsoperation. Det är en ursäkt som klingar skrämmande ihåligt. Japan var i augusti 1945 mer eller mindre knäckt, inte minst efter Sovjetunionens segrar på det asiatiska fastlandet. Och om man nu såg sig tvungen att demonstrera sitt nya domedagsvapen, varför inte välja ett militärt och glesbefolkat mål? Och varför släppa den andra bomben över Nagasaki, när man med satanisk tydlighet demonstrerat sin förintelseförmåga med den första över Hiroshima?
För dessa illdåd – terroristattacker och krigsförbrytelser måste de betraktas som – bär Harry S. Truman ett blytungt ansvar, som aldrig kom att utkrävas. Och även om man kan ha förståelse för Finlands behov att ansöka om Natomedlemskap, så bör den främsta massmördaren i vår allierades skräckgalleri inte ha någon plats i högtidliga tal.

ANDRA LÄSER