Byggde isbana kring huset i Sjundeå – nu är han en viral hit på NHL

Sjundeåbon Matias Sjöman har gjort en 130 meter lång isbana för ice cross downhill – på sin egen bakgård. Banan har till och med noterats av amerikanska hockeyligan NHL.

Matias Sjöman har ice cross downhill som hobby. I Finland är det under 1 000 personer som sysslar med grenen.
I söndags gjorde Matias Sjöman tillsammans med hockeytränaren och ice cross-åkaren Lari Joutsenlahti en video på isbanan i Sjundeå. På kvällen dök den upp på finska NHL:s Facebooksida, och snart hade den också publicerats av amerikanska NHL.
– De har 4,5 miljoner följare, det är helt sjukt, säger Matias Sjöman.
Isbanan kring bostadshuset i Sjundeå mäter 130 meter, har tre hopp och nio andra hinder. Dessutom finns här en badbalja. Sjöman uppskattar att han har satt ner 100 timmar på att göra banan – och 20 000 liter vatten.
– Jag har jobbat på banan i fem timmar varje dag efter jobbet. Det börjar nog kännas. Men sen när folk kommer och testar och blir ivriga över grenen så är det en stor belöning.

Se själv!

Här kan du se en video som Suomen alamäkiluisteluliitto har gjort från Sjömans bana.

Jippon blev tävlingsgren

Den gren han talar om är ice cross downhill, en relativt ny gren med en tjugoårig historia. Den startade som en ren uppvisningsgren på initiativ av energidryckesbolaget Red Bull, som i början av 2000-talet ordnade årliga jippon kring grenen. Så småningom blev grenen ändå mer etablerad än så.
– År 2010 ordnades de första cupaktiga världsmästerskapen med poängtabeller och för kring fem år sedan grundades det internationella grenförbundet, säger Arttu Pihlainen.
Han är ordförande för det finska grenförbundet, Suomen alamäkiluisteluliitto, som de facto var det första ice cross-förbundet som grundades i världen. Än så länge handlar det om en liten idrottsgren med under 1 000 aktiva årligen. Främst beror det på att övningsbanorna är mycket få.
– Banan i Jyväskylä revs nyligen och en bana håller på att byggas i Soini. Så den enda egentliga banan i Finland finns nu i Rautalampi, säger Pihlainen.

Drömde om grenen innan den fanns

Just i Rautalampi ordnas också de finska mästerskapen i ice cross downhill i början av mars, om coronaläget tillåter.
– Vi brukar ha mellan 100 och 200 licensidrottare årligen. I år har vi bara femtio, eftersom FM-tävlingen är den enda vi sannolikt kan ordna på grund av coronaviruset, säger Pihlainen.
Rautalampi är också Matias Sjömans hemkommun.
– Där gick jag som liten och tittade upp mot vattentornsbacken och tänkte att någon dag skulle det vara roligt att komma ner där med skridskor. Tjugo år senare ordnades där en deltävling i världsmästerskapen i ice cross.
20 000 liter vatten har gått åt till Matias Sjömans bana i år.
Numera finns det också en skola för ice cross downhill, med juniorverksamhet.

Vad är det som gör att du vill hålla på med grenen?

– Det är nog farten och spänningen, att överkomma sin rädsla. Jag har tävlat en del och den adrenalinkick man får vid stora tävlingar får man sällan annars, säger Sjöman.
Hans bästa resultat i världsmästerskap är en 23:e placering.

Brist på banor bromsar

Det största hindret för att grenen ska växa är ändå bristen på övningsbanor. Därför har folk byggt privata banor på olika håll i Finland. Trots att banan i Sjundeå är ett enormt enmansprojekt är den för liten för officiella tävlingar. Då ska det nämligen finnas plats för fyra åkare i bredd att ta sig ner för banan.
– Det är lite samma system som i formel 1. Först körs varvtider och beroende på hur snabb man är får man välja vilken port man startar i. Sen körs lopp med fyra åkare i taget och två per lopp faller bort tills de fyra snabbaste åkarna är kvar, säger Pihlainen.

Byggde vid höghus

Den här banan är redan den tredje som Sjöman har gjort. År 2018 och 2019 gjorde han också banor i den dåvarande hemkommunen Kyrkslätt. Men då bodde han i höghus.
– Om någon tycker att det jag nu har gjort är galet så kan jag bara säga att det jag gjorde i Kyrkslätt, det var galet! Jag hämtade vatten med kanistrar och vattenkannor från höghusets tvättrum – jag hade en egen vattenmätare och betalade för allt vatten jag använde, men det var många som gick och undrade vad jag pysslade med, säger han.
I fjol satte den milda vintern stopp på alla planer på en isbana – fast allt redan var planerat och verktygen klara.
– Så i år fick det bli en ordentlig bana i stället.

ANDRA LÄSER