Nakenhet är komplicerat

Kvällens underhållande dokumentär förenklar en aning sitt komplexa ämne nakenhet.

Uppseendeväckande? Konstnären Mathilde Grafström fotograferar en naken modell invid en motionsslinga i skogen.
19.01.2017 14:33 UPPDATERAD 19.01.2017 17:56

Dok: Vad är så pinsamt med nakenhet? sänds i Yle Fem torsdag kl. 22.00.

Den danske komikern Torben Chris lade upp en bild Facebook där han satt naken i badet med sin tvååriga dotter. Reaktionerna lät inte vänta på sig, och han anklagades bland annat för incest. Även flera betydande medier utomlands uppmärksammade rabaldret.
Chris lade upp bilden för att han ville skapa debatt. Han var aktuell med en ståuppföreställning som berörde ämnet och många skrev till honom efteråt och berättade om sina erfarenheter. Att en pappa badar naken med sitt lilla barn har inget med pedofili att göra, var Chris budskap, och det har han förstås rätt i.
Det här är bakgrunden till kvällens dokumentär, Bryster, baller og blufærdighed från 2016, där Torben Chris undersöker inställningen till nakenhet i det danska samhället, utan att krångla till det med olika kulturella perspektiv. Torben – en högljudd kille som syns och hörs – hör till de liberala, som anser att nakenhet är något naturligt som man borde förhålla sig avslappnat till. Han ger en något förenklad bild av en komplicerad fråga, å andra sidan framkommer även en del intressant i dokumentärens undersökning av var gränserna går. Framför allt inser man hur komplext ämnet är.
Greppet är upptågsrikt underhållande. Chris testar gränserna för reklam i det offentliga rummet genom att ta skämtsamma reklambilder för dokumentären. På den ena håller han ett korvbröd kring en kompis penis.
Han besöker ett nakenbad och uppsöker en av få i Danmark som vill begränsa nakenheten, en kristdemokrat som vill inför baddräktstvång på badstränderna. På stränderna i Danmark får den som vill sola naken.
En jurist reder ut reglerna kring nakenhet på offentlig plats. Gränsen går mellan sexuell och ickesexuell nakenhet. Är nakenheten en sexuell handling är den förbjuden på allmän plats, är den däremot del av ett konstprojekt kan det vara okej att vara naken på gatan. Men hur definiera gränsen mellan konst och pornografi? Här drar Torben ut i skogen med en konstnär som fotograferar en nakenmodell invid en motionsslinga. Hur reagerar pensionärerna som passerar?
Chris besöker också en gymnasieskola där eleverna krävt duschdraperier i duschutrymmena. Orsaken till detta nya fenomen anses vara de allt mer snedvridna kroppsidealen i samhället. Unga människor får en mer realistisk kroppsbild om de ser varandra nakna, är budskapet. Samtidigt är väl kroppslig integritet något som varje människa har rätt att själv bestämma över, både i vilken grad man exponerar sig och vad man exponeras för? Utan att stämplas som pryd eller hämmad.

ANDRA LÄSER