Englands framtid ser väldigt ljus ut

Finalen mellan turneringens två bästa lag blev dramatisk. Tyskland verkade redan ha England nere för räkning men hemmanationen reste sig och fick in en avgörande boll i finalen då Tysklands missade i defensiven.

Chloe Kelly petar in 2-1 och säkrar Englands guld.
Englands tränare Sarina Wiegman hade aldrig förlorat en match i ett EM-slutspel som tränare. Tyskland hade aldrig förlorat en EM-final tidigare. Tysklands svit tog slut. Wiegman svit fortsätter då England är Europamästare för första gången. England vann med 2-1.
Stora matcher betyder nerv och aldrig tidigare hade så många matcher slutit upp för att se en dammatch. Drygt 87 ögonpar följde med finalen på Wembley och fick se England ta en revansch på Tyskland som också i de här sammanhangen orsakat England många bittra förluster.
Tyskland åkte på ett rejält avbräck då lagets bästa målskytt, glödheta Alexandra Popp, drog upp en skada på uppvärmningen och inte kom till spel. Skyttedrottningens frånvaro märktes. Popp är en motor i Tysklands offensiva spel och utan henne var den tyska pressen inte lika tuff och enhetlig som vanligt. Dessutom är Popp ett enorm hot i luftrummet. Nu uteblev det tyska hotet.
Tyskland skapade trots Popps frånvaro minst en handfull kvalificerade målchanser. I första halvlek blev fullt kaos vid det engelska målet vid ett tillfälle då bollen dansade på mållinjen. På repriserna såg det ut som att en engelsk hands hindrade bollen från att gå i mål men straff blev det inte. Undrar vad domslutet varit om det hänt i andra ändan av planen? Luktade hemmafavörsbeslut långa vägar. Precis som med straffen Englands herrar fick med sig i semifinalen mot Danmark för ett år sen.
Att tyska tränaren Martina Voss-Tecklenburg inte var nöjd med domslutet som den ukrainska domaren tog är lätt att förstå.
VAR var blev tyvärr igen en het snackis under EM. Många domslut var konstiga, en del rent ut sagt felaktiga. VAR är ett bra komplement. Om systemet fungerar. Det gjorde det inte i EM.
Direkt efter paus tryckte Tyskland på rejält men utan Popp var det trubbigt i avsluten. Chanserna duggade tätt men då laget inte satte sina lägen gick det som ofta brukar. England jobbade sig tillbaka in i matchen och på en snabb spelvändning rann inhopparen Ella Toone igenom. Chippen var elegant, 1-0 till England.
Tyskland gav sig ändå inte och Lina Magull hade en ruskig rökare i stolpen. Returen kunde Mary Earps lägga beslag på. Earps var utmärkt i finalen och utmärkt i hela turneringen. England blev kanske lite för passivt och tyskorna tog över mer och mer. En snygg kombination fann Magull framför det engelska målet. Millie Bright var ruskigt sen då Magull styrde upp 1-1 i nättaket. Inte alls orättvist med tanke på hur matchbilden såg ut.
Tysklands Lina Magull, till höger, firar efter att ha gjort sitt lags första mål under damernas EM 2022 final i fotboll mellan England och Tyskland på Wembley stadion i London, söndagen den 31 juli 2022.
Wiegman har rykte om sig som ett taktiskt geni och holländskan vann tvekampen mot Martina Voss-Tecklenburg. Wiegmans fingertoppskänsla för att göra rätt byten var Englands lycka. Wiegman har för vana att göra sin byten föredömligt tidigt. Det lönade sig också i finalen.
Det var nämligen en inhoppare som fixade guldet. Chloe Kelly utnyttjade slarv i det tyska försvaret och petade från närhåll in 2-1 i den andra förlängningskvarten. Där och då tog det tyska hoppet slut. Tyskland hade inte mera att ge och de avslutande tio minuterna kontrollerade England då bensinen tog slut för de åttafaldiga Europamästarna.
England maskade effektivt bort de avslutande minuterna. Hoppas att just det elementet inte sprider sig i större utsträckning till damfotbollen. I herrfotbollen har just den biten för länge sedan passerat alla gränser för anständighet. Många andra bitar också. Mycket är sönder i herrfotbollen.
Englands segerfest blev känslosam.
Tyskland hade varit framme i åtta EM-finaler tidigare och alltid vunnit. England hade aldrig vunnit en stor titel. Både sviterna tog slut på söndagen inför 87 000 åskådare på Wembley.
England var turneringens bästa lag. Laget vann sex matcher av sex och såg väldigt stabilt ut hela vägen. Spanien i kvarten var en besvärlig historia och Tyskland pinade England in i det sista men det engelska guldtåget hölls på räls. Den engelska bredden var imponerande. I en lång turnering kan just bredden vara nog så avgörande. För Englands del betydde bredden guld.
England har tagit enorma kliv i utvecklingen under de senaste åren och framtiden ter sig väldigt ljus för the Lionenesses. Åldersstrukturen är mer eller mindre optimal inom laget och återväxten är bra inom engelsk fotboll där satsningarna på klubbnivå i allra högsta grad märks också i landslaget.
Mångåriga fixstjärnan Ellen White, 33, är en av de som kanske inte har så många år kvar i landslaget. Målproduktionen har avtagit men Whites betydelse räknas inte endast i mål. Att hon fick fira guld genom att sjunga Neil Diamonds klassiker Sweet Caroline inför hemmapubliken är scener som etsar sig fast på näthinnan.
Alexandra Popp missade finalen.
EM var en sportslig succé. Men inte för de nordiska länderna. Sverige gick visserligen till semifinal men kom inte alls upp i samma nivå som i OS för ett år sedan. De guldtippade svenskorna tvingades lämna England med besvikelsens bittra smak i munnen.
Norge och Danmark presterade under sin nivå. Island gjorde ett hyfsat EM medan Finland låg just så långt efter konkurrenterna som det fanns skäl att befara inför EM. Den nya träningsledningen har ett massivt jobb med att försöka hålla Finland med i evolutionen. Klyftan till de stora nationerna blir allt större.
Spanien var ett land det talades mycket om före EM. Men då storstjärnorna Putellas och Hermoso saknades höll det inte. Mycket talar ändå för att den spanska förbannelsen snart tar slut.
Det tyska jublet tog slut i förlängning.
Frankrike jagar alltjämt sin första titel. Trots alla stjärnor stämde det inte heller denna gång.
Nästa gång det blir EM är år 2025 och där hyser de nordiska länderna hopp om att få arrangera turneringen.
Nya publikrekord sattes i England och avslutningen med ett knökfullt Wembley blev pricken på iet.
Lina Lehtovaara hoppades få döma finalen men den här gången föll inte valet på den finska elitdomaren som var med i diskussionen i det sista. Lehtovaara dömde Champions League-finalen i våras och är med största sannolikhet också en av VM-domarna i Australien och Nya Zeeland nästa sommar.
Finland när fortfarande små förhoppningar om att få delta men det kräver segrar mot Irland och Sverige och med tanke på hur spelet såg ut i EM känns utmaningen massiv.
Publikmässigt var EM en enorm framgång och det låg en skön känsla över turneringen. Justa tag för det mesta på planen och utanför planerna slapp man läsa rubriker om de ordningsproblem som är synonym till herr-EM. Märkligt att det ska vara så stor skillnad. Klientelet skiljer sig en hel del. Klar fördel dam-EM i den kategorin.
Huliganismen lyser, lyckligtvis, med sin frånvaro då det är frågan om damfotboll.

ANDRA LÄSER