Sanna Marin och Maria Ohisalo överraskar – på plats i Kiev

Finlands statsminister Sanna Marin och klimat- och miljöminister Maria Ohisalo är på plats i Ukrainas huvudstad Kiev.

Statsminister Sanna Marin och Volodymyr Zelenskyj deltar i en minnesstund i Kiev för den 27-åriga ukrainska krigshjälten Dmytro Kotsiubailo som dog den 7 mars i striderna om Bachmut. Bilden är tagen av den ukrainska presidentens presskansli.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
10.03.2023 14:01 UPPDATERAD 10.03.2023 15:46
Den belarusiska nyhetssajten Nexta skriver på Twitter att Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) är på plats i Kiev tillsammans med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Också Ukrainas vice utrikesminister Yevhen Perebyinis har twittrat ett kort videoklipp på Marin när hon stiger ut ur ett tåg. Efter Marin kommer miljöminister Maria Ohisalo (Gröna).
På korta videoklipp som lagts ut ses Zelenskyj och Marin delta i en minnesstund för den 27-åriga ukrainska krigshjälten Dmytro ”da Vinci” Kotsiubailo som dog i striderna om Bachmut den 7 mars 2023.
Av säkerhetsskäl har statsministern har inte aviserat offentligt om besöket på förhand, men flera finländska medier är på plats för att bevaka händelserna, skriver Yle.
Det är andra gången Marin besöker Ukraina sedan Ryssland anföll landet den 24 februari 2022. Under sitt förra besök i maj 2022 var hon bland annat på plats i Irpin och Butja där ryska soldater lämnade åtskilliga civila dödsoffer efter sig på gatorna tidigare under kriget.
I dag meddelade Finlands utrikesministerium att Finland stöttar Ukraina med 29 miljoner euro i humanitärt bistånd och utvecklingsarbete. Statsminister Sanna Marin har upprepade gånger sagt att Finland stöder och kommer fortsätta stödja Ukraina så länge det behövs.
Statsminister Sanna Marin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj träffades i Bryssel i februari 2023 då Zelenskyj var inbjuden som hedersgäst på ett EU-toppmöte.
Artikeln uppdateras.

ANDRA LÄSER