Sveriges Stefan Löfven avgår som statsminister och partiordförande i höst – "Inte lätt, men rätt"

Sveriges statsminister Stefan Löfven avgår som både statsminister och ordförande för Socialdemokraterna på partikongressen i höst. – Det är inte lätt, men det är rätt, säger han.

Sveriges statsminister Stefan Löfven höll sitt sommartal på Runö kursgård i Åkersberga utanför Stockholm på söndagen. I slutet av talet kom han med den oväntade nyheten om sin avgång.
TT
22.08.2021 13:10 UPPDATERAD 22.08.2021 16:27
Stefan Löfven lämnade det överraskande beskedet i slutet av sitt sommartal Runö kursgård i Åkersberga nära Stockholm.
– I nästa års valrörelse kommer Socialdemokraterna ledas av någon annan än mig.
Sverige går till riksdagsval i september 2022.
Löfven uppgav att han tidigare varit helt inställd på att fortsätta en mandatperiod till och sedan lämna över stafettpinnen.
– Men beslutet har mognat fram under en tid.
Han pekade på att han varit partiledare i nästan tio år och statsminister i sju.
– Det har varit fantastiska år. Jag har haft fokus på att oförtrutet göra det bästa för Sverige och alla som lever i vårt fantastiska land, sade Löfven.
– Men allting har ett slut och jag vill ge min efterträdare de allra bästa förutsättningarna.
Genom att avgå tio månader innan valet, blir det, enligt Löfven, tydligt gentemot medborgarna vem som kommer att vara Socialdemokraternas partiordförande och statsministerkandidat
– Jag är också övertygad om att en ny partiordförande kommer att ge partiet och arbetarrörelsen ny, ytterligare energi och det kommer vi att behöva.
– Socialdemokraterna ska i valrörelsen 2022 ha en statsministerkandidat som kan leda partiet och landet i många år framåt.

Sökandet börjar

Nu börjar partiet en process för att få fram en ny partiledare. Ordförande för partiets valberedning Elvy Söderström meddelade på en pressträff efter sommartalet att valberedningen ska sammanträda så fort som möjligt.
En ny partiordförande ska sedan väljas på partiets kongress i november. Denna person måste därefter godkännas som statsminister av riksdagen för att efterträda Löfven som regeringschef.
På pressträffen efter sommartalet sade Löfven:
– Jag kommer leda landet tills dess en ny statsminister är utsedd och alltid alltid med landets bästa för ögonen.
På frågan om det inte fanns några andra, personliga skäl till att han nu vill avgå svarade Löfven att han tagit beslutet för att det är det bästa för partiet.
– Jag tänker på partiet. Hur ska partiet få bästa förutsättningar i nästa valrörelse, säger han.
I somras var Löfven mitt i en politisk kris och röstades bort i en misstroendeomröstningen i riksdagen. För att sedan efter sonderingar igen väljas till statsminister.
Då kritiserade Löfven hårt Vänsterpartiet hårt för att framkalla den parlamentariska krisen mitt i en pandemi. På söndagens pressträff fick han frågan om det är ansvarsfullt av honom själv att avgå bara några månader senare.
– Att fälla en regering är något helt annat än att meddela i god tid inför en kongress att man avgår, löd svaret Löfven.
I samband med regeringskrisen hotade Löfven med att han kommer att avgå om han inte om han inte får igenom sin budget i höst. Regeringen är beroende av att både Centerpartiet och Vänsterpartiet röstar för budgeten för att den ska gå igenom – i förhållande till högerblocket i svensk politik – vilket inte har varit självklart. Nu kommer Löfven att avgå innan riksdagen klubbar budgeten.
Läs också: Regeringskrisen i Sverige tog sommarpaus

Tackas av regeringskollegor och opposition

Partiledare kommenterade på söndagen Stefan Löfvens avgång.
Vice statsminister Per Bolund (Miljöpartiet) tackar på Twitter för Löfvens tid som statsminister.
"Tack Stefan för starkt ledarskap och ett mycket gott samarbete under många år! Vi har tillsammans lett Sveriges första rödgröna regering och tagit stora steg mot målet att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland", skriver Bolund och tillägger att arbetet fortsätter.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch skriver att Löfven förtjänat ett stort tack för sitt hårda arbete, men tillägger sedan att hennes parti fortsätter att arbeta för en ny regering, oavsett vem som tar över Löfvens post.
"Uppenbart att socialdemokratin helt saknar förmågan att lösa de problem Sverige står inför. Sverige förtjänar bättre", skriver Busch på Twitter.
Centerledaren Annie Lööf skriver på Facebook och Instagram om sin uppskattning för Stefan Löfven.
"För Stefan har det varit viktigt att kunna lita på varandra och att ett handslag verkligen är ett handslag. Utan hans personliga egenskaper och lyhördhet skulle samarbetet mellan våra partier ha varit betydligt mer komplicerat."

ANDRA LÄSER