Internationella experter testar nervgiftet

London pekar österut mot Moskva, som i sin tur nekar i sten eller pekar i alla möjliga andra väderstreck.Nu ska Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) skicka folk som tar prover för att analysera varifrån nervgiftet kom som användes i attacken i Salisbury.

Nu ska nervgiftets ursprung utredas av internationella experter.
TT-AFP
18.03.2018 16:33 UPPDATERAD 18.03.2018 16:41
"Dessa (proverna) kommer sedan att skickas till välrenommerade internationella laboratorier utvalda av OPCW för testning och det väntas ta minst två veckor innan resultaten kommer", skriver brittiska utrikesdepartementet i ett uttalande.
Experter från OPCW kommer till Storbritannien på måndagen.

Helt nekat

Ryssland har på olika sätt förnekat någon som helst inblandning i nervgiftattacken mot den forne ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i staden Salisbury den 4 mars. De första analyserna har visat att det rörde sig om giftet Novitjok som togs fram i Sovjetunionen. Men Moskva fortsätter neka och har antytt att Storbritannien, Slovakien, Tjeckien, USA eller Sverige kan vara ursprungsland för giftet.
Nu ska alltså OPCW titta närmare på saken och se vad de kan komma fram till.

Sanktioner på gång

En tjock hinna av mycket kall is har snabbt lagt sig över de redan kylslagna rysk-brittiska förbindelserna. Den brittiske utrikesministern Boris Johnson anklagade på söndagen Moskva för "självbelåten sarkasm och förnekelse" samt "elakt, störande beteende" och säger att världssamfundet står på Storbritanniens sida.
Enligt utrikesministern är också ekonomiska sanktioner mot människor kopplade till den ryska regimen på väg.
– Där människor har samlat på sig förmögenheter genom korruption och där vi kan se en länk till Kreml, till (president) Vladimir Putin, kan det vara möjligt att genomdriva order på grund av oförklarad rikedom och andra sanktioner mot dessa individer, säger Johnson till BBC.

Detta har hänt

Den 4 mars i år åt den 66-årige Sergej Skripal lunch på en italiensk restaurang i Salisbury tillsammans med sin 33-åriga dotter Julia. Därefter besökte de en pub. Några timmar senare hittades de båda på en parkbänk i närheten av en galleria. Skripals händer skakade då och hans blick var glasartad, enligt uppgifter.
De togs till sjukhus. Deras hälsotillstånd är fortfarande kritiskt. Även den första polisen som hjälpte dem befinner sig på sjukhus.
Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen. I onsdags skyllde May attacken på Ryssland och utvisade 23 ryska diplomater.
Det är oklart hur giftet har använts mot far och dotter. Brittiska myndigheter har uppmanat runt 500 personer som besökt pubar och restauranger i Salisbury att tvätta sina kläder och ägodelar sedan de hittat spår av nervgift.
Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. Skripal lämnades ut till Storbritannien 2010 i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA. Han bosatte sig i småstaden Salisbury sydväst om London.
Källa: AFP

ANDRA LÄSER