Rapinoe och Messi bäst i världen

Fotbollsfolket bytte om, tog på sig de allra finaste kläderna och gick på La Scala i Milano. Världens bästa spelare 2019?Megan Rapinoe och Lionel Messi. Rapinoe fick damernas utmärkelse och passade på att hålla ett starkt personligt tal.

Megan Rapinoe, världens bästa fotbollsspelare 2019 tillsammans med Alex Morgan.
– Det var ett fantastiskt år för damernas fotboll. Ni som märker det nu är att beklaga att ni missade partyt, sade Rapinoe.
Rapinoe betonade också vikten av att bekämpa rasismen och på det hela taget använda fotbollen som ett verktyg för att förbättra världen.

Klopp och Ellis vinnare

Jürgen Klopp höll tacktal som årets herrtränare. Det hjälpte förstås till att vinna Champions League med Liverpool.
– Den är ganska tung, sade Klopp om statyetten. Ja, vad ska jag säga? Jag har många att tacka, fortsatte tysken och riktade uppmärksamheten till familjen, klubben, dess ägare och spelarna.
Han påpekade också att han inte riktigt begriper det här med individuella priser men avslöjade att han numera är medlem i välgörenhetsorganisationen Common Goal och avstår framöver en procent av sin lön för social verksamhet.
Jill Ellis belönades för andra gången som årets tränare på damsidan, ett minst lika väntat val som Klopp.

Stående ovation

Varmaste applåderna och en stående ovation fick Silvia Grecco när hon tillsammans med sin blinde och autistiske son Nickollas tog emot supporterpriset. Sonen upplever Palmeiras och Brasiliens matcher genom sin mammas refererande.
Fifa-ordföranden Gianni Infantino hyllade damernas utveckling och tog upp att kvinnor inte får gå på fotboll i Iran.
På den fronten ser han dock en ljusning och sade sig ha fått garantier att iranskor ska släppas in nästa gång Irans herrar spelar landskamp.
Infantino tog också upp att Fifa prioriterar arbetet mot rasism.
– Vi måste säga nej till rasism, i fotbollen, i samhället. Vi kan inte bara säga att vi inte accepterar det, vi måste göra något åt det.

Vinnarna på Fifas gala

Årets herrspelare: Lionel Messi.
Årets damspelare: Megan Rapinoe.
Årets herrtränare: Jürgen Klopp.
Årets damtränare: Jill Ellis.
Årets herrmålvakt: Alisson.
Årets dammålvakt: Sari van Veendendaal.
Årets supporterpris: Silvia Grecco.
Årets fairplay-pris: Marcelo Bielsa och Leeds Uniteds spelare.
Årets manliga elva: Alisson – Matthijs de Ligt, Marcelo, Sergio Ramos, Virgil van Dijk – Frenkie de Jong, Eden Hazard, Luka Modric – Cristiano Ronaldo, Kylian Mbappe, Lionel Messi.
Årets kvinnliga elva: Sari van Veenendaal – Lucy Bronze, Nilla Fischer, Kelley O’Hara, Wendie Renard – Julie Ertz, Amandine Henry, Rose Lavelle – Marta, Alex Morgan, Megan Rapinoe.
Årets mål: Daniel Zsori.

ANDRA LÄSER