Polisen hårdbevakar metron: "Upplevs inte lika trygg som förr"

Helsingforspolisen hårdbevakar metrostationerna Järnvägstorget, Sörnäs, Östra centrum och Gårdsbacka under tre veckor från och med måndag. Framför allt vill man komma åt drogförsäljning och allmänna störningar.

Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
29.08.2022 11:34 UPPDATERAD 29.08.2022 14:00
Helsingforspolisen har fått respons om störningar och försäljning av narkotika längs metrobanan och på kollektivtrafikstationer. Enligt responsen upplevs det framför allt att metrotrafiken inte är lika trygg som tidigare. Polisen kommer därför att hårdbevaka metrotrafiken och metrostationerna från och med måndag till den 18 september.
– Målet med den intensiva övervakningsperioden på tre veckor är att förbättra säkerheten och minska på det störande beteendet i metrotrafiken och på stationerna, konstaterar kommissarie Hanna Kiiskinen.
Polisen patrullerar till fots i kollektivtrafiken, på stationerna och i stationernas omedelbara närhet.
– Vi ingriper aktivt i störningar och narkotikaförsäljning, säger Kiiskinen.
Polisen har ett nära samarbete med bland annat HRT, Stadstrafiken, Helsingfors stads ungdomsarbete och biljettkontrollanterna.
När det kommer till droghandel sker själva överenskommelsen ofta via Darknet, det vill säga den dolda delen av nätet där användarna är svåra att spåra. Oftast vill köpare och säljare sedan träffas på en allmän plats, eftersom det finns risk för att någondera försöker råna den andra.

Hur ofta händer det att förbipasserande hamnar i fara när droger säljs?

– Det har jag ingen statistik på, men man kan inte utesluta att personerna i fråga bär på egg- eller skjutvapen. Droghandel är nära sammankopplat till våld, konstaterar Hanna Kiiskinen.
Hon vill inte säga hur många poliser som kommer att patrullera i områdena och vilka exakta åtgärder polisen tänker göra.
– Jag hoppas att det blir synligt för folk att det här är en betydande satsning.
Läs också:
Polisen ger en försiktig tumme upp för brukarrum – lagstiftning och avgränsning de främsta problemen
Butikspersonal applåderar polisens krafttag i Sörnäs

ANDRA LÄSER