Höstlov i huvudstaden – här är nyheterna

Höstlovet är här. Elever kan välja och vraka mellan hundratals evenemang i huvudstadsregionen. Men hur brett är utbudet på svenska, och vad är nytt för i år?

Ungdomsgårdar i huvudstadsregionen har öppet under höstlovet. Arkivbild från ungdomsgården Sandels i Tölö.
18.10.2021 16:40 UPPDATERAD 18.10.2021 17:35

Helsingfors

På Ungdomsgården i Gamlas finns på torsdag och fredag vad som väntas bli höstlovets hit: ett escape room.
Barnen får inte bara lösa uppgifter och ta sig ut ur rummet inom utsatt tid, de ska även tillverka dem. De hittar själva på berättelse och tema för sitt escape room, som andra barn löser.
I Gamlas äger även en ljusverkstad rum. Skapelserna kommer att lysa upp Cittertorget i slutet av höstlovsveckan.
I Kvarnbäcken kan barn testa olika idrottsgrenar och bollspel på torsdagskvällen, när Funactions går av stapeln i Motionskvarnen mellan klockan 16 och 20.
Dessutom antas barn anstorma scenen Tiivistämö i Södervik, där artisten Cledos ger en konsert på lördagen klockan 18. Inträdet är fritt.
Satu Pusa, kommunikationschef på kultur- och fritidssektorn, kommenterar utbudet:
– Nästan allt program är gratis. Om det kostar är inträdet väldigt lågt. Att kunna delta i kul höstlovsprogram ska inte bero på om man har pengar eller inte.
Också elever i andra kommuner är välkomna till Helsingfors.

Hur är då den svenska servicen?

I Nordhuset i Nordsjö har vi svenska evenemang hela höstlovet. Till exempel går filmen Berts dagbok på bio.
– På andra ställen strävar vi efter att ha åtminstone en ledare eller guide som kan svenska, men vi kan inte lova det.

Esbo

Esbo stad ordnar tre helt nya höstlovsprogram.
Utifrån illustratören Carlos Da Cruz bilderbok Kika in i Esbo har staden gjort upp upptäcktsrutter utomhus. I Mellersta Esbo, Alberga och Mattby kan barnen följa en karta i mobilen. Rutterna har ett särskilt tema: historia, hav, träning och djur.
Också den Iwall som byggts i simhallen i Esbo centrum är digital. Iwall är ett spel där deltagarna springer och hoppar över hinder på en plan som projiceras på väggen. Ingen bokning krävs, och spelet är tillgängligt under simhallens öppettider.
Esbo stadsmuseum har också släppt en ny så kallad arkitekturorientering, som man kan delta i på egen hand.
Av allt program som Esbo arrangerar har endast biofilmerna ett begränsat antal platser. Om det är högt tryck på simhallarna kan det uppstå kö, uppger staden.
När det gäller svenskan har en handfull idrottsevenemang ledare som kan svenska. Kika in i Esbo-rutterna har svensk guidning, likaså en djurorientering som stadsmuseet ordnar.

Vanda

Barn mellan 7 och 10 år kan delta i en lerverkstad i kulturcentret Pessi i Dickursby klockan 10 på onsdag.
Samma klockslag, både onsdag och torsdag, pågår också en konstverkstad i Pessi. Här gäller ett maxantal på 12 barn.
Sagostunden Hur älgen fick sina horn riktar sig till något yngre barn, sådana som är fyra år eller äldre. Den äger rum i kulturcentret Totem i Myrbacka klockan 9.30 på onsdag.
Svenskspråkiga barn kan delta i vilket evenemang som helst, men det kan inte garanteras att ledarna kan svenska, uppger Vanda stad för HBL. Den som vill ha svensk handledning bör meddela staden det på förhand.
Alla workshoppar, föreställningar och evenemang i Vanda kräver bokning. Somliga är redan fullbokade.

Grankulla

Ungdomsgården har på grund av renovering flyttat in i Stadshuset men har öppet som vanligt under höstlovet, måndag till fredag klockan 16–20. Där kan barn spela dataspel, biljard, sällskapsspel och mycket mer. Handledarna finns på plats varje dag.
I simhallen byggs en Wibit-hinderbana som har öppet torsdag och fredag. Inträdet är gratis för barn under sju år, och för dem som inte fyllt 18 kostar det 2,50 euro.
Utfärder eller läger ordnas däremot inte. Staden hänvisar till att det har varit svårt att planera på grund av rådande restriktioner.

Allt höstlovsprogram

Artikeln ovan är ett axplock i huvudstadsregionen. Mer information finns på städernas webbsidor.
Följande länkar leder till städernas programregister:
Vanda och Grankulla har inte samlat program på en webbsida.

ANDRA LÄSER