Låt handbollens gubbar klä sig i minimala trosor då de håller sina viktiga möten

Handbollen sänder en klar signal till alla unga flickor som drömmer om en karriär inom grenen: Om ni vill nå toppen ska ni vara beredda på att klä av er. Era kroppar ska bjuda på minst lika viktig underhållning som ert handbollskunnande. Tyvärr verkar det som om alla utom de som sitter på makten inser det osunda i situationen.

De här kläderna, som det norska laget använde i bronsmatchen i EM i beachhandboll, stred mot reglerna och resulterade i böter. Regelbrottet: Shortsen var för stora.
KommentarFilip Saxén
21.07.2021 13:00 UPPDATERAD 21.07.2021 13:29
Handbollen lider av vad vi på vardagsspråk skulle kalla för gubbsjuka.
Lite mindre vardagligt uttryckt handlar det om sexism, sexualisering av kvinnokroppen, om kränkande och ojämlika regler, om diskriminering och om att ett gäng äldre män anser att kvinnans uppgift på handbollsplanen inte bara är att försöka nå så bra resultat som möjligt. Kvinnorna ska acceptera att deras kroppar fungerar som lockbete för obekväma och opassande blickar och kommentarer och att dessa blickar och kommentarer är en del av deras idrottande.
Handbollen är definitivt inte ensam om att upprätthålla en kvinnofientlig människosyn. Det är oerhört vanligt inom idrotten att de styrande männen vill kontrollera de kvinnliga idrottarna genom att begränsa deras rätt att använda kläder som bäst skulle lämpa sig för olika grenar.

ANDRA LÄSER