Finlands lucia Tilde Polviander kröntes i Domkyrkan i Helsingfors

Den mörka måndagskvällen blev avsevärt ljusare när Finlands lucia Tilde Polviander kröntes i domkyrkan. Mika Salminen som krönte henne påminner om hur luciatraditionen är och förblir en av de finaste traditionerna i Svenskfinland.

När Polviander och luciakören skrider in i kyrkan till tonerna av den för alla välkända sången Sankta Lucia vet man att julfirande kan börja.
Trots det dystra vintervädret fick lucias kröningsfest folk från när och fjärran till senatstorget på måndagskvällen. Domkyrkans dörrar stängdes redan då bänkarna var halvfulla, coronarestriktionerna måste tas i beaktande också detta år.
Kröningsceremonin inleddes av kyrkoherde Johan Westerlund som välkomnade inte bara de som bänkat sig i kyrkan, men även de som tog del av kröningen via någon skärm. Sedan var det dags för Finlands lucia Tilde Polviander att skrida in domkyrkan, följd av en präktig och glatt leende luciakör.
Polviander kröntes av Mika Salminen, hälsosäkerhetschef och professor vid Institutet för hälsa och välfärd.
Årets lucia Tilde Polviander kröntes av Institutet för hälsa och välfärds hälsosäkerhetschef Mika Salminen. På bilden får hon också lite hjälp av luciakandidat och tärnan Denjah Leinson. Smycket har designats av guldsmed Maria Karlsson.
– Det är en stor glädje och ett privilegium att få vara med om den här varma traditionen med dess budskap av hopp, medmänsklighet och glädje, inleder Salminen sitt tal.
Salminen delade med sig av sitt eget minne av luciabesök på garnisionen i Dragsvik under sin tjänstgöring.
– Även om det kanske inte utåt syns, kan jag försäkra dig om de som gör sin tjänstgöring väntar på hens besök veckor i förväg, säger Salminen.
I kyrkbänkarna var det många som skrattade igenkännande.
Den rådande coronasituationen gjorde sig inte bara påmind av en publik klädd i munskydd. Salminen tog också upp pandemin i sitt tal.
– Tilde, du sade själv i intervjun du gav då du blev vald, att "Nu under coronatiden behövs insamlingen mera än någonsin". Detta håller jag helhjärtat med om.
Efter kröningen stiger lucia Polviander ut på domkyrkans trappor och vinkar. Luciakortegen blev för det andra året i rad inställd. Trots det hade några engagerade hittat till senatstorget för att invänta den nykrönta lucian.
Salminen lyfte fram hur den långa bristen på sociala kontakter förorsakade av karantäner, skolstängningar och distansundervisning kommer att göra sig synlig med en fördröjd verkan och sade att man redan ser en betydande inverkan på psykisk hälsa och inlärning. Trots det lade han vikt vid det insamlingsarbetet lucia och Folkhälsan gör.
– Folkhälsans arbete är en av våra viktigaste samhällsnyttiga organisationer. Att hjälpa de som har det svårt är oerhört betydelsefullt i dessa pandemitider. Jag vill också tacka Folkhälsan för det aktiva arbetet ni gör för att främja coronavaccinationerna inom Svenskfinland, säger Salminen.
Salminen vände sig direkt till Polviander när han pratade om Ålands roll som en länk mellan Finland och den nordiska gemenskapen.
– Åland är en demonstration av den kulturella mångfalden som karaktäriserar vårt land och som vi bör värna om och främja, säger han.
Stämning i domkyrkan var varm och glad. Årets luciafest blev mer som vi minns det från tidigare år då både publik och luciakören fick vara på plats.
Salminen klär Polvinader i årets luciasmycke som är skapat av Maria Karlström. Liksom Polviander kommer Karlström från Åland. Det var heller inte det enda sammanträffandet med Åland-tema, under kröningen sjöng också den åländska musikern Johanna Grüssner.
Läs också: Maria Karlström har skapat årets luciasmycke
Med ljuskronan stadigt på huvudet inledde Polviander sin första solosång: Julens tid är här.
Polvianders röst klingade inte bara i Domkyrkan, men också i de tusentals hem där folk följde med den direktsända kröningen från Senatstorget i tv. Också om allsången strukits ur årets program var körsångerna många. Både luciakören och Cantores Minores uppträdde i kyrkan.
Det känns helt magiskt nu.
Siv Sandberg, ordförande för Samfundet Folkhälsan framförde sin hälsning. Hon tackade Polviander för att komma med en strimma dagsljus till alla som vid det här laget är hjärtligt trötta på pandemi och osäkerhet, och önskade henne lycka till i sitt uppdrag.
Ida 8 år var med för i kyrkan tillsammans med mamma Sanna Nordlund. Det var Idas första gång i kyrkan och hon har dagen till ära klätt sig fin i luciakrona. Mamma Sanna berättade att lucia betyder lite extra för dem eftersom Ida är döpt på luciadagen den 13 december.
– Luciainsamlingen ordnas också i år till förmån för utsatta barnfamiljen. De som får hjälp från insamlingen är helt vanliga familjer som råkat ut för något som tärt på orken, säger Sandberg.
Hon påminner om att luciainsamlingen fortsätter till den sista januari 2022.
Luciakörens dirigent, Jannike Sandström, höll tal under kröningsfesten där hon presenterade en alldeles ny låt de skulle uppträda med. Låten, En magisk kväll, blev luciafestens sista.
Efter kröningen gick Polviander ut ur kyrkan där hon möttes av de ivriga som inte varit redo att missa en luciakröning. Hon vinkade, intervjuades för tv och vände sig sedan om för att gå in i kyrkan igen. Något luciafölje blev det inte i år.
Charlotta Panzera med dotter Chiara, 8 år. Chiara berättade att hon har börjat luciafirandet i skolan där de tittat på luciauppträdandet från nationalmuseet och ätit lussebullar på eftis. Det är andra året de är med i kyrkan men brukar ofta komma och titta på luciaföljet på torget eller följa med det hela hemma.
Det en lycklig och lättad lucia som pratar med HBL efter kröningen.
– Det känns helt magiskt nu, och det var fint att få avsluta med den nya låten En magisk kväll, säger Polviander.
Fortsättningsplanerna för kvällen är glöggmingel och sedan en god natts sömn, berättar hon. Desto mera hinner Polviander inte säga för nu ska de tas bilder för att glöggminglet ska kunna börja.
Charlotta Panzera med dotter Chiara, 8 år, var några av de som kommit för att se lucia krönas i kyrkan. De hade fått hedersplatser långt fram eftersom de deltagit som modeller för luciainsamlingen. De är en av de många familjer som fått ta del av familjekraftslägret som Folkhälsan ordnar tack vare luciainsamlingen.
– Jag kände mig som en ny människa efter lägret och vill gärna uppmärksamma det fina och viktiga jobbet som Folkhälsan och lucia gör för så många människor, säger Panzera.
Den stämningsfulla decemberkvällen fick sitt slut och Polvianders första stora uppgift som lucia är avklarad. Men det är bara början. Den närmaste tiden kommer hon att fortsätta sprida ljus, hopp och sång under årets mörkaste dagar. Lucia besöker bland annat äldreboenden och vårdhem på olika orter i Finland.
Johanna Grüssner sjunger både med och för luciakören under kröningsceremonin.

ANDRA LÄSER