Finländska klimataktivisten Anders Brandt avvisas och portas från Sverige: "Det är absurt, jag planerade aldrig göra något olagligt"

Finländske klimataktivisten Anders Brandt spärrades in hos svenska Migrationsverket med motiveringen att han är "ett hot för allmän ordning och säkerhet". Han blir nu avvisad från Sverige och förbjuds resa till landet.

– Mina mänskliga rättigheter har kränkts grovt. Det är inte förbjudet att delta i demonstrationer i Sverige. Jag har aldrig haft för avsikt att göra något som inte är tillåtet i Sverige, säger Brandt.

Anders Brandt frihetsberövades mellan onsdag och lördag av svenska myndigheter med motiveringen att han är "en fara för den allmänna säkerheten och ordningen". Nu är han portförbjuden från Sverige. På bilden polisbilen som användes för avvisningen då Brandt fördes från Migrationsverkets förvar till Vikingterminalen där polisen försäkrade sig om att Brandt gick ombord på båten till Finland. – Det är absurt. Det är inte förbjudet att delta i demonstrationer i Sverige och jag har aldrig haft för avsikt att göra något som inte är tillåtet i Sverige, säger Brandt.
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
27.08.2022 19:23 UPPDATERAD 28.08.2022 13:20
Finländske aktivisten Anders Brandt har suttit inspärrad på svenska Migrationsverkets förvar i Märsta i Stockholm sedan i onsdags då han anlände till Sverige för att tälta på Gotland och kanske delta i en demonstration. Planerna grusades då svenska myndigheter frihetsberövade Brandt och andra finländska aktivister.
24-årige Brandt som studerar translationell medicin vid Helsingfors universitet och jobbar som cancerforskare, berättar hur han i onsdags anlände med morgonfärjan från Åbo till Stockholm. Knappt hade han klivit av båten då svenska polisen stoppade honom i terminalen.
Anders Brandt säger att polisen tog alla passagerare som hade stora ryggsäckar åt sidan och valde ut sex personer. Han var en av dem.

ANDRA LÄSER