Tonåring räddad över en vecka efter skalvet – dödssiffran uppe i 35 000

En 17-årig pojke har räddats från bråten av ett raserat hus i Turkiet. Ytterligare två personer har hittats vid liv – över åtta dagar efter det enormt kraftfulla skalvet. – Vi är så lyckliga, säger en släkting till en av de räddade.

17-årige Muhammed Enes Yeninar har räddats levande från rasmassorna i det hårt drabbade Kahramanmaras i centrala Turkiet.
14.02.2023 13:47
Ur rasmassorna nära skalvets epicentrum har 17-årige Muhammed Enes Yeninar och ytterligare en person räddats under tisdagen. Muhammed Enes Yeninar sveptes in i en särskild filt och fördes på bår till en väntande ambulans. Efter några kramar och applåder bad räddningsarbetarna alla att vara tysta igen och fortsatte att ropa efter överlevande.
Och på ytterligare en plats i Turkiet har en ung man räddats levande. Räddningsarbetare i Adiyamanprovinsen nådde fram till 18-årige Muhammed Cafer Cetin som begravts under en byggnad.
Läkare gav honom först dropp innan de påbörjade det farliga arbetet med att försöka få loss honom från resterna av byggnaden, som fortsatte att rasa medan räddningsarbetet pågick.
Till slut lyckades de stödja hans nacke, förse honom med en syrgasmask, få upp honom på en bärbar brits – och lyfta ut honom från bråten.

Över 35 000 döda

Att hitta överlevande så lång tid efter ett skalv är mycket ovanligt och totalt har nu över 35 000 människor konstaterats omkommit i jordskalvet, som inträffade den 6 februari och främst drabbade Turkiet och Syrien. Men antalet väntas fortsätta att stiga.
Och bland dem som överlevt ökar desperationen. Räddningsarbetarnas fokus ligger på att försöka förse dem med mat och tak över huvudet.

Nära 26 miljoner påverkas

Omkring 1,2 miljoner drabbade i Turkiet ska ha tagit sin tillflykt till studentboenden, enligt regeringskällor. 206 000 tält ska ha rests i de drabbade områdena och 400 000 människor ska ha evakuerats.
FN varnar för att minst 870 000 människor är i akut behov av varm mat i Turkiet och Syrien. Bara i Syrien kan uppemot 5,3 miljoner ha blivit hemlösa efter skalven.
Nära 26 miljoner människor påverkas av katastrofen, enligt Världshälsoorganisationen.

ANDRA LÄSER